Ambulancepost zet verdriet om in actie: autowasdag voor KWF

Date:

Delen :

HILVERSUM – “Met het autowassen zetten we al het verdriet om in iets moois, in actie. Alle collega’s zo bij elkaar dat doet me wat. We kijken de mensen vandaag recht in het hart.” Gijs Roest, directeur van de Regionale Ambulance Voorziening Flevoland en Gooi en Vechtstreek, verwoordt met een brok in zijn keel het gevoel van de tientallen ambulancecollega’s die zaterdagochtend in de ambulancepost in Hilversum auto’s wasten voor KWF Kankerbestrijding.

Naar aanleiding van het overlijden van hun ambulancecollega Marco aan kanker, vorig jaar, is de ambulancedienst een actie gestart. Het doel, 35.000 euro binnenhalen, is bijna in zicht. Zaterdag werd 1524 euro bijeen gewast. Dat komt bovenop het bedrag dat al werd opgehaald met andere acties en zo komt de teller op 32.946 euro te staan. Op 6 juni fietsen en wandelen tien ambulanceverpleegkundigen en -chauffeurs de gevreesde Alp d’HuZes-tocht met als doel om nog meer geld binnen te halen voor onderzoek naar en leven met kanker.

Het is een ziekte die velen raakt. Zo ook ambulancechauffeur Rick Stalenhoef. Enthousiast staat hij voor de inrit van de ambulancepost de pers te woord en wijst af en toe een auto de goede wachtrij toe voor de remise bij ziekenhuis Hilversum. Vorig jaar hoorde hij in een korte tijd dat zijn beste vriend kanker heeft en dat zijn collega Marco terminaal was. “Dat doet veel met me. Ik wilde er wat mee doen en zo werd het Alp d’HuZes-verhaal geboren. Ik ben voornamelijk teamcaptain, maar hoe dan ook wil ik minimaal één keer bovenkomen op de fiets en nog een keer wandelend.”

Machteloos

Dat is ook wat ambulanceverpleegkundige Nadia van Senten zegt. Ze heeft al heel wat auto’s geboend en velgen ingespoten in een paar uur. Na een tijdje wordt ze door collega’s tot rust gemaand. Want ze is zwanger. Maar ook zij doet mee aan Alp d’HuZes. “Ik ben maanden geleden al begonnen met fietsen, maar bergen heb ik nog nooit gehad. Inmiddels ben ik zwanger en heb ik besloten om één keer de berg op te fietsen en de andere pogingen wandelend te doen. Alles voor het goede doel. We komen in ons werk elke dag patiënten met kanker tegen en daar doen we dan voor wat wij nog kunnen doen, maar nu het een collega betrof voelden we ons machteloos. Ook kennen we meer collega’s of hun partners die getroffen zijn door kanker. Het is hulpverleners eigen dat we handen uit de mouwen willen steken, afwachten zijn we niet zo goed in. Dus vandaar deze was-actie.”

Voor collega Betty Berends is het extra hard werken. Zij neemt niet alleen de hogedrukspuit ter hand, maar wisselt die af met de massagestoel die ze heeft meegenomen. Ze is niet alleen ambulanceverpleegkundige maar ook massagetherapeut. En besloot dat ze daarmee misschien vandaag extra geld kon ophalen. “En voor de collega’s tussendoor tegen de spierpijn”, lacht ze. Ook zij gaat fietsen. “Het begon na de crematie van Marco met een praatje tijdens de koffie en voor we het wisten hadden we een team voor de Alp d’HuZes. Ik heb wat trainingsachterstand, maar ik kom zeker op karakter boven.”

De tien ambulancemedewerkers die aan Alp d’HuZes mee doen zijn het eerste volledige ambulanceteam dat deelneemt. Daarnaast gaan er nog ambulancemedewerkers mee als begeleiding. Waaronder ambulancechauffeur Collin, die jarenlang cameraman was. Net als hij samen met een collega een wasbeurt wil gaan doen, gaat de pager. Een ambulanceverpleegkundige geeft haar wasborstel af, komt aangesneld en de opgerolde mouwtjes van het uniform gaan naar beneden. Even later rijdt de ambulance weg. Want er moet ook gewoon gewerkt worden.

Ze missen daardoor de prachtig gerestaureerde Citroën buscamper uit 1974 die even later de remise ingaat. Er wordt enthousiast geboend en als er bij het wegrijden nog een kleine vlek te zien is wordt deze nogmaals weggepoetst. De eigenaren zijn door hun ‘masseuse Betty’ overgehaald om te komen. “Normaal wassen we hem zelf met de hand, maar dit wilden we graag doen voor het goede doel.” En zo zijn er meer. Familieleden, kennissen, bezoekers en patiënten van het ziekenhuis; de rij groeit met de minuut.

Ook burgemeester Gerhard van den Top laat zijn auto wassen, net als brandweercommandant John van der Zwan. Eerder die ochtend liet de Hilversumse 24 uurs-dienst ook het blusvoertuig wassen. “Tuurlijk komen we op zoiets af. Dat doen we graag voor zo’n goed doel”, vertelt ploegchef Robert. De afdeling Logistiek en Ondersteuning van Brandweer Gooi en Vechtstreek staat er zelfs de hele actie. De vrijwilligers van dit logistieke onderdeel maakten tijd vrij om mee te helpen met wassen. “Op straat werken we ook nauw samen en we helpen de collega’s graag bij deze actie”, vertelt brandweerman Roel.

Rick Stalenhoef loopt op de volgende auto af. Het is de vrouw van Marco. Voor het eerst sinds maanden is zij weer op de ambulancepost om de actie te ondersteunen. Een emotioneel weerzien volgt en er wordt even de tijd genomen voor een bak koffie met wat collega’s. Het wassen gaat ondertussen gestaag door. “Er zijn ook mensen die langs komen fietsen en wat doneren. Of mensen die niet de gevraagde tien euro doneren, maar gewoon vijftig euro in de pot doen. Bijzonder mooi”, besluit Betty.

Doneren kan nog tot en met 6 juni via https://www.opgevenisgeenoptie.nl/

Volg het team op instagram @a1doordealpenheen

 

Linda Blokhttp://www.tekstblok.nl/
TekstBlok is Linda Blok, een enthousiaste en duidelijke journalist. Sinds 2003 is zij werkzaam in de journalistiek en haar nieuwsgierigheid heeft haar altijd gedreven. Linda heeft een eigen manier van communiceren, waarbij ze haar passie voor het onderwerp overbrengt.

Reportage's