Open dag bij 100-jarige Brandweer Loenen aan de Vecht

LOENEN AAN DE VECHT – Brandweer Loenen aan de Vecht viert het 100-jarig bestaan dit jaar met een uitgebreide open dag op zaterdag 25 mei tussen 10.00 en 16.00 uur aan de Keizer Ottolaan. Naast het eigen blusvoertuig is het ook mogelijk een kijkje te nemen bij een nieuw natuurbrandvoertuig en worden er demonstraties rietenkapbrandbestrijding gegeven.

Al honderd jaar lang verzorgen vrijwillige brandweerlieden in en rond Loenen aan de Vecht de brandbestrijding. Met die taak startte het allemaal een eeuw geleden. Inmiddels zijn daar veel meer taken bijgekomen: van het assisteren van de ambulance tot aan technische hulpverlening bij auto-ongevallen. Loenen aan de Vecht had daarnaast van 1975 tot 2008 duiken als specialisme.

De vrijwillige brandweer in Loenen aan de Vecht werd opgericht op 9 juli 1924. De eerste kazerne stond op de plek waar nu café De Koetsier (Rijksstraatweg) staat. De kazerne is daarna een aantal keer verhuisd: ter hoogte van nu restaurant het Amsterdammertje, daarna naar de Spinnerie, vervolgens naar Rozenrust (wederom Rijksstraatweg) en daarna naar de huidige locatie aan de Keizer Ottolaan. Inmiddels is er alweer een nieuwe, toekomstige, locatie op het oog: op sportpark De Heul.

Brandweer Loenen aan de Vecht is in die 100 jaar gegroeid, ook vanwege het verdwijnen van buurkorpsen. Oud Over is in 1952 overgegaan. De handbrandspuit stond tot die tijd naast de woning van de veldwachter bij de Cronenburgherbrug. Ook Loenersloot en als laatste Vreeland gingen op in korps Loenen aan de Vecht.

Zaterdag 25 mei is het op de open dag, tegelijk met de jaarmarkt, mogelijk om een kijkje te nemen in het korps anno 2024. De deuren van de kazerne aan de Keizer Ottolaan gaan 10.00 uur open en is er voor jong en oud genoeg te beleven. De jeugdbrandweer staat er met een brandspuithuisje, de afdeling Brandveilig Leven komt meer vertellen en laten zien over brandveiligheid in en rond huis en er is aandacht voor natuurbrandbestrijding. Ook het rietenkapteam is aanwezig om demonstraties te geven en het is mogelijk een ritje in de brandweerauto te maken. Daarnaast is er de mogelijkheid op de foto te gaan met een brandweerman of -vrouw of bij een oldtimer brandweerauto.