Bijzondere brandmeester neemt afscheid in Loosdrecht

LOOSDRECHT – Met het redden van zijn eigen vrouw en dochter en het afleggen van een bijzonder circuit heeft brandweerman Wim Floor dinsdagavond op een ludieke manier afscheid genomen van Brandweer Loosdrecht. Op 1 mei komt er na 40 jaar officieel een einde aan zijn dienstverband als vrijwillig brandweerman in zijn woonplaats. Maar tijdens een speciale oefenavond kreeg hij van zijn oud-collega’s al een onderscheiding voor ‘bijzondere brandmeester buiten dienst’ overhandigd.

Bijzonder is het woord dat de lange carrière van Wim kenmerkt. De 56-jarige brandweerman komt via een plaatsgenoot op jonge leeftijd al in aanraking met de brandweer. Het bekende ‘virus’ slaat meteen over en hij is al snel niet meer weg te denken van de kazerne. Gezien zijn jonge leeftijd is dat in het begin alleen als slachtoffer. De rest van de tijd wordt opgevuld met het achter de uitrukken aanfietsen. Zijn enorme enthousiasme wordt wel opgemerkt en gewaardeerd. Op zijn zestiende krijgt hij daarom, bij uitzondering, van toenmalig commandant Jan Guntenaar een aanstelling als ‘buitengewoon lid zonder uitrukbevoegdheid’. Vanaf 24 april 1984 mag hij al wel mee oefenen en de opleiding gaan volgen.

Wim (links) tijdens een HV inzet jaren 80

Realistisch
In de jaren die volgen wordt hij brandwacht, hoofdbrandwacht, duiker, chauffeur, bevelvoerder en instructeur. Daarnaast is hij nauw betrokken bij het wel en wee van de dan nog gemeentelijke brandweer in Loosdrecht. Het betekent jarenlang zelf uren klussen aan de blusvoertuigen en groot en klein onderhoud van materiaal verzorgen. Daarnaast is hij jaren voorzitter van en drijvende kracht achter de personeelsvereniging die zorgt voor onderlinge binding met diverse activiteiten. Ook pakt hij een steeds grotere rol in het opleiden van (nieuwe) mensen. Zijn oefenavonden zijn jarenlang befaamd: hij schroomt niet om objecten en auto’s dusdanig te prepareren om een zo’n realistisch mogelijk setting neer te zetten.

Kennis delen
Eind jaren negentig wordt hij daarnaast beroepsbrandweerman in Hilversum en gaat hij ook internationaal instructie geven. Alle kennis die hij opdoet neemt hij ook weer mee het Loosdrechtse korps in. Om hem te bedanken voor al die jaren en inzet voor het Loosdrechtse korps werd hij dinsdagavond verrast.

Het korps wachtte Wim op in het bos. Daarna volgde een bijzondere oefenavond. Samen met zijn zoon Wouter, ook brandweerman, kreeg hij de opdracht om in indoor speeltuin Spelekids zijn eigen vrouw Ria te bevrijden uit een klimtoren. Dat lukte hem, met ademlucht, nog prima. Voor Ria was het niet al te spannend. Zelf was ze jarenlang brandweervrouw bij hetzelfde korps.

Duikkwaliteiten
De volgende ‘melding’ bleek een persoon te water in het Walderveenbad. Op de bodem lag zijn eigen dochter Evelien te wachten om gered te worden. Jaren na het stoppen van zijn brandweerduikactiviteiten kreeg Wim de kans om zijn kwaliteiten te tonen. Die bleken nog prima op orde en zo werd ook zijn dochter toegevoegd aan het gezelschap. Omdat de oefeningen dusdanig vlot afgewikkeld werden, was er tijd voor een warme douche en een ijsje.

Verrast
En was er tijd voor de oud-collega’s (veelal ereleden) om een behendigheidscircuit op te zetten met als doel om tientallen eieren heel over te brengen. Na een kort ritje in de oldtimer Austin werd die opdracht op geheel eigen wijze volbracht: niet per stuk maar per tray. “Floor doet het altijd op zijn eigen manier en weer verrast hij ons”, reageerden de oud-collega’s dan ook. Tot slot kreeg hij de zelfgemaakte versierselen omgehangen en werd hij benoemd tot ‘bijzondere brandmeester buiten dienst’. “Wim, je staat niet graag in het middelpunt van de belangstelling en wilde zeker geen lintje, maar wij willen je zo graag bedanken voor al je inzet”, sprak oud-collega Arie de Kloet hem toe.

Een letterlijk schuimbad en een groot applaus waren de afsluiting van de avond. “Ik had al wel weken een duikbrilletje in mijn jas zitten, want ik had wel wat gekkigheid verwacht, maar dit zeker niet”, besloot Wim zelf.