Brandweer Breukelen start wervingsmaand met open dag

GOOI EN VECHTSTREEK – De maand september is voor veel brandweerkorpsen het moment om nieuwe vrijwilligers te werven met open oefenavonden en open dagen. Brandweer Breukelen houdt zaterdag 9 september een open dag van 10.00 tot 16.00 uur op de Kerkbrink met testcircuit voor iedereen die de uitdaging aandurft.

Ervaren wat het brandweervak is, dat is de doelstelling van de brandweerkorpsen. “Want brandweer is vooral doen”, zegt de Breukelse postcommandant Tim van Dommelen. Het korps zoekt ruim tien vrijwilligers om ook de komende jaren de paraatheid in Breukelen en omgeving te garanderen. Het is niet het enige korps in Nederland dat verlegen zit om brandweervrijwilligers. “Of beter gezegd parttime brandweermannen en -vrouwen”, verduidelijkt de 38-jarige Van Dommelen. Zelf kwam hij binnen via de jeugdbrandweer in Breukelen en zit nu alweer twintig jaar bij het korps.

Postcommandant Tim van Dommelen

Brandweervak

“Bij mij zit het in de genen, mijn opa en overgrootvader zaten bij de brandweer. Maar dat is geen voorwaarde om bij het korps te gaan. Ik vind het nog steeds leuk met dank aan de brandweercollega’s en de gezonde spanning voor een uitruk. Ik ren nog net zo hard als twintig jaar geleden als de pieper gaat. Dat heeft ook te maken met iets voor een ander willen doen. En passie voor het brandweervak.”

Wat dat vak in de huidige tijd inhoudt en wat er verwacht wordt van brandweervrijwilligers, dat laten de korpsen graag zien tijdens open oefenavonden en open dagen. In Breukelen staat daarom een testbaan waar bezoekers diverse onderdelen van de officiële toelatingstest kunnen oefenen. Verder staan er zaterdag op de Kerkbrink naast alle eigen voertuigen (twee blusvoertuigen, een hulpverleningsauto en de brandweerboot) ook andere korpsen met hun specialismen, zoals een ladderwagen, duikwagen en een schuimblusvoertuig. Daarnaast is de RAVU (Regionale Ambulance Voorziening Utrecht) aanwezig met een ambulance. Steeds meer wordt de brandweer namelijk ook ingezet voor medische hulpverlening, zoals reanimaties, het tillen en of afhijsen van patiënten.

Demonstraties

Brandweer Breukelen houdt ook diverse demonstraties technische hulpverlening (11.00 en 14.30 uur) en vlam in de pan (12.00 en 15.30 uur). Het demoveld staat deze keer opgesteld midden tussen de winkels op de Kerkbrink in Breukelen. Dat het er vroeger anders aan toe ging blijkt wel uit een kijkje in het Breukelse archief toen de open dag vaak nog op de Markt was.

open dag Brandweer Breukelen

“Maar je kunt ook langskomen om zelf met redgereedschap aan de slag te gaan en een brandje te blussen. Of proberen om de weg te vinden in een woonkamer vol met rook. En mocht je nog vragen hebben over het brandweervak dan sta ik samen met de 29 andere vrijwilligers klaar met antwoorden”, besluit Van Dommelen.

De Open dag Brandweer Breukelen is zaterdag 9 september van 10.00 tot 16.00 uur op de Kerkbrink in Breukelen.