Austin autospuit weer terug in Loosdrecht

Datum:

Delen :

LOOSDRECHT – 49 jaar na het vertrek van de Austin autospuit reed hij dinsdagavond weer het terrein van Brandweer Loosdrecht op. Op de maandelijkse seniorenavond kwamen brandweermannen Rutger en Ferry de groep oudgedienden vertellen dat de oldtimer definitief weer terug is in Loosdrecht. “Ik ben er echt even stil van, maar wat is dit mooi”, verwoordt oud-brandweerman Jan de Kloet.

Dat hij niet de enige oud-brandweerman is die de Austin graag verwelkomt blijkt. Al snel heeft zich rond de oldtimer een flinke groep brandweermannen verzameld. De autospuit deed van 1954 tot 1974 dienst bij het korps. Gijs Meijers reed jarenlang als chauffeur op de auto en dat het voor hem nog steeds vertrouwt voelt blijkt. Hij trekt meteen de deur open en neemt, alsof het gisteren was, plaats achter het stuur. Hij legt uit wat er zo bijzonder is: “Hiermee rijden was in het begin even wennen, kijk maar; links zit de koppeling, rechts de rem en in het midden het gas. Je moest wel even opletten dus.”

Bijpraten
Even daarvoor zaten de oud-leden en ereleden nog nietsvermoedend aan de koffietafel. Eens per maand komen ze samen op kazerne om bij te praten. Totdat brandweermannen Rutger en Ferry halverwege komen binnenvallen met een doosje met de oude sirene van de Austin autospuit. “Leuk, maar die kenden we toch al”, zeggen de senioren in eerste instantie. Het spreekwoordelijke kwartje valt pas na diverse hints. “De sirene zat op de auto, maar die is niet zo makkelijk mee te nemen naar binnen”, zegt Rutger dan. Even later staan ze buiten verbaasd te kijken naar het grote rode gevaarte.

Beduusd
Oud-chauffeur Rut van Henten klimt ondertussen op de open bak en rommelt wat aan het slangenrek waar de originele brandweerslangen nog inliggen. Broers Jan en Arie de Kloet kijken een beetje beduusd toe. “Ik ben met stomheid geslagen. Dit had ik nooit verwacht. We hebben de auto ooit met een afscheid en een open dag naar Loosdrecht gehaald, maar de verzamelaar wilde hem nooit verkopen.”

Kippenvel
Dat is ook wat brandweerman Ferry dacht. Samen met nog een aantal Loosdrechters restaureert hij brandweeroldtimers. Deze Austin stond al lang op de lijst. “We gingen vorige week met ons clubje rondkijken in het privémuseum van de verzamelaar. Maar toen we bij de Austin stonden zei de man dat we hem wel konden kopen. Dat hebben we dan maar gedaan. Toen de deal rond was had ik wel even kippenvel.”

In het geheim kwam de Austin vrijdag al naar Loosdrecht

Rondje
Heel veel restauratiewerk zit er niet aan. “Vooral de cabine kan wel een lik verf gebruiken en we moeten nog wel even kijken naar de afstellingen, maar hij rijdt”, vertelt Rutger. En dat blijkt. Oud-chauffeur Gijs heeft inmiddels de sleutel omgedraaid en de Austin in beweging gekregen. Hij keert hem op het parkeerterrein en de ogen van de anderen beginnen te glimmen bij het idee aan een rondje rijden. “De volgende seniorenavond gaan wij zeker wel even aan de slag hiermee”, vraagt oud-brandweerman Diederik van der Stouw.

Banken
Ferry lacht: “We hebben de Austin vrijdag meteen opgehaald en geprobeerd dit geheim te houden voor de senioren. Dat is gelukt, maar wat hadden we graag afgelopen weekeinde de pomp uitgeprobeerd. Dat komt nog wel.” Wel stappen de senioren in voor een rit. Oud-brandweerman Jan Dokter voorin naast Rutger, de rest klimt achterin op de houten banken, zoals het vroeger ook ging. Uit de luiken komen oude brandweerjassen die vanwege de wind aangetrokken worden.

Materieel
De sirene gaat aan en wat volgt is te vergelijken met een schoolreisje: een bak vol blij kijkende oud-brandweermannen. Rutger manoeuvreert de auto rustig door de smalle straten. Oud gediende Gert Wouters belt snel zijn familie. “Kunnen we zo even langsrijden, dan kunnen ze hem ook even zien?” Ook de vrouw van Jan Dokter krijgt bezoek, net als Jaap Veraar, zoon van de vroegere commandant Jac. Veraar. “Ha Jan, jij ook weer bij de brandweer”, grapt de 84-jarige als hij zijn woning uitstapt. Hij trekt meteen verschillende luiken open. “Ah vroeger zaten hier de accu’s. Ik reed hier al mee voordat ik mijn groot rijbewijs had, toen waren ze niet zo moeilijk”, lacht hij. “Toen mijn vader commandant werd zei hij dat hij dat hij dat wel wilde maar alleen als er goed materieel zou komen. Dat werd de Austin.”

Jan Dokter voorin de Austin

Plankgas
Met een grote glimlach vertelt hij over de vele ritjes die hij later als brandweerman maakte over de dijk. “Het was zwaar sturen, vanwege de voorbouwpomp zat het gewicht vooral voorin. Maar ik reed gerust plankgas. Sirene en de tweetonige hoorn aan, dan kwam er een heel orkest over de dijk bij een brand.”

De Loosdrechtse wedstrijdploeg in 1963 met de Austin

Rutger en Ferry kijken trots toe. De Austin is een mooie aanvulling op de collectie historische brandweervoertuigen, waaronder ook de International Scout, die de club restaureert. “Dit is misschien niet ons grootste restauratieproject, maar als je die gezichten ziet dan weet je waarvoor je het doet. Deze auto is een stuk historie en hoort hier in Loosdrecht.”

De Austin is zondag 4 juni voor iedereen te bewonderen tijdens Hilversum on Wheels. Ruim 125 (brandweer)oldtimers staan op de Markt in Hilversum en zijn van 12.00 tot 16.00 uur te bewonderen. Voorafgaand is er een rondrit door onder andere Wijdemeren.

Linda Blokhttp://www.tekstblok.nl/
TekstBlok is Linda Blok, een enthousiaste en duidelijke journalist. Sinds 2003 is zij werkzaam in de journalistiek en haar nieuwsgierigheid heeft haar altijd gedreven. Linda heeft een eigen manier van communiceren, waarbij ze haar passie voor het onderwerp overbrengt.

Reportage's