Brandweerburen samen in actie op de Plassen

Date:

Share post:

LOOSDRECHT – Heel af en toe komen ze elkaar in de praktijk tegen op de Loosdrechtse Plassen, maar daar bleef het tot gisteravond bij. Brandweerburen Loosdrecht en Breukelen oefenden woensdag sinds lange tijd weer eens gezamenlijk. ,,Zo nu en dan oefenen is heel belangrijk, zeker omdat je elkaar minder vaak treft. Interregionaal oefenen met Brandweer Breukelen geeft ons goed inzicht hoe zij handelen”, zegt Wouter van Henten, oefencoördinator van Brandweer Loosdrecht.

Brand in een recreatiewoning aan de Loosdrechtse Plassen. De beide brandweerkorpsen kregen er in hun bestaan regelmatig mee te maken. Gisteravond was zo’n chalet aan de Boshoek (Loosdrecht) het decor voor een gezamenlijke oefening voor blusvoertuig, boten en bemanning.

Afstemming
De samenwerking begon niet alleen bij het ‘incident’ maar al bij de afstemming over de oefening en het uitzetten. Beide korpsen hebben naast een blusvoertuig ook een boot tot hun beschikking en dus werd gekozen voor een incident dat alleen bereikbaar was per boot. Het doel: (interregionaal) samenwerken en elkaar en elkaars materiaal beter leren kennen.

Uitzetters Timo en Linda (van Breukelen) en Wouter en Rutger (van Loosdrecht) ensceneerden een keukenbrand met doorslag naar de badkamer en naar buiten. In de slaapkamer werd een bewoner, oefenpop ‘Annie’, neergelegd. Buiten werd chalet-eigenaar Conny geïnstrueerd om vooral veel paniek te maken bij aankomst van de eerste boot.

Redding
Dat bleek de 3612 te zijn, de boot van Breukelen. Zij besloten bij aankomst direct te gaan voor de redding. Na het vinden van het slachtoffer ontfermde de bootbemanning zich over het ‘slachtoffer’. De ploeg van Loosdrecht besloot zich bij aankomst te richten op verdere verkenning en het inzetten van de blussing. Terwijl het chalet verder ‘afgeblust’ werd vervoerde de Breukelse eenheid het ‘slachtoffer’ naar de Loosdrechtse wal aan de overkant van de Plassen omdat daar de fictieve opstelplaats voor de ambulance was aangewezen.

Leerpunten
Na een vlotte maar intensieve inzet, brand meester en slachtoffer veilig in de ambulance, werd de eerste gezamenlijke oefening nabesproken. Eerder met elkaar afstemmen over de taakverdeling bleek het belangrijkste leerpunt.

Wouter van Henten: ”Er zijn op dit moment verschillende aanpakken binnen de twee korpsen door andere materialen en procedures. Dit wordt ook mede veroorzaakt doordat we uitmaken van verschillende Veiligheidsregio’s. Het zien en ervaren hoe we dat samen zouden kunnen doen was enorm leerzaam.”

,,We willen dit graag veel vaker doen met Loosdrecht en niet alleen tijdens oefeningen maar ook in de praktijk. Het blijkt ook uit deze oefening maar weer hoe belangrijk het is als je een tweede eenheid goed en gericht kunt inzetten”, concludeerde de Breukelse postcommandant / schipper Tim van Dommelen.

Linda Blokhttp://www.tekstblok.nl/
TekstBlok is Linda Blok, een enthousiaste en duidelijke journalist. Sinds 2003 is zij werkzaam in de journalistiek en haar nieuwsgierigheid heeft haar altijd gedreven. Linda heeft een eigen manier van communiceren, waarbij ze haar passie voor het onderwerp overbrengt.

Reportage's

spot_img