Wijdemeerse brandweer oefent windhoos

WIJDEMEREN – Jarenlang werd er regelmatig samen grootschalig geoefend, deelden twee brandweerkorpsen in Wijdemeren zelfs een tijd dezelfde commandant, maar dat samen groot oefenen verwaterde. Dinsdagavond werd met een grootscheepse oefening op en rond de Wijde Blik het onderlinge contact tussen de brandweerkorpsen Loosdrecht, ‘s-Graveland en Nederhorst den Berg weer flink nieuw leven ingeblazen.

Het was menigmaal een dolle boel; de laatste avond van het brandweeroefenseizoen werd vaak niet zonder nat pak afgesloten. De ‘kolderavond’ werd regelmatig met de omliggende korpsen gehouden en had meestal een luchtig karakter. Het draaide dan niet alleen om de oefening maar ook om het onderlinge contact.

Dat het goede contact tussen de drie Wijdemeerse korpsen er nog zeker wel is dat blijkt dinsdagavond. De drie postcoördinatoren Bart IJkhout (Nederhorst), Johan Landwaart (‘s-Graveland) en Hugo Nederveen (Loosdrecht) staan gezamenlijk nog even te evalueren na een flinke oefening. Met ruim vijfendertig slachtoffers te redden hadden hun korpsen er een flinke kluif aan. “Toch ging het lekker, het was even overzien wat er precies allemaal aan de hand was, maar de afstemming liep goed”, vertelt Bart IJkhout.

De korpsen komen elkaar bij incidenten regelmatig tegen, zeker op het water. De samenwerking is dan goed, maar aan grote gezamenlijke oefeningen ontbrak het de laatste jaren, vonden de Wijdemeerse korpsen. Dat veranderde dinsdagavond weer.

Een scenario van een windhoos op de Wijde Blik met diverse boten en opvarenden in de problemen en ook op de kant nog diverse ongevallen, waaronder een beknelling en een brand in een botenloods. Dat betekent dat van alle drie de korpsen de boten en de blusvoertuigen worden gealarmeerd. Met de medewerking van Ottenhome en diverse boten van het horeca- en botenverhuurbedrijf wordt een flinke chaos op en naast het water gecreëerd.

De oppervlakteredders van ‘s-Graveland gaan als eerste het water in. Zij krijgen niet alleen de taak om mensen te redden maar ook om orde in de chaos te brengen. Niet alle slachtoffers kunnen tegelijk aan wal gebracht worden dus is het een keuze maken en inventariseren hoe het met de anderen is.

Het is aan de slachtoffers, familieleden van brandweermensen en een grote groep nieuwe aanwas voor de korpsen, om zoveel mogelijk voor consternatie te zorgen. “Ik kan niet zwemmen, help me dan”, roept een slachtoffer continu. Een ander zoekt druk naar zijn vrouw die na het omslaan van hun zeilboot niet meer boven water is gekomen. Na een korte zoektocht tussen de boten wordt dan ook het duikteam van Nederhorst den Berg gealarmeerd.

De boot van Nederhorst is dan gevuld met twee duikers, een duikploegleider en schipper en de andere boten zijn nog druk met slachtoffers uit het water halen. Het is op die momenten een kwestie van goed onderling afstemmen: wie doet wat op het water. De Loosdrechtse schipper Bart Bakker spreekt na afloop dan ook uit dat hij graag vaker met de duikers van Nederhorst den Berg wil oefenen. Zijn naamgenoot uit Nederhorst, de postcoördinator, pakt dat graag op geeft hij aan. “We weten elkaar prima te vinden, maar nog beter samenwerken daar gaat het om.”

Dat blijkt ook uit de woorden van de Loosdrechtse oefenleider Rutger van ’t Klooster. “Dit was weer een beetje zoals vroeger. Toen oefenden we vaker. Het verwaterde de laatste jaren maar toen we op het jubileumfeest van Brandweer Nederhorst den Berg een paar weken geleden zo met elkaar stonden te praten kwam het idee dit weer op te pakken. En je ziet het met elkaar werken is nuttig.” De oefenavond wordt afgesloten met een koud drankje aan de tafels buiten. De korpsen mengen onderling, leren elkaar beter kennen en wisselen ervaringen uit. “Je ziet zo niet dat dit drie verschillende korpsen zijn, dat is mooi”, besluit Bart IJkhout.