Twaalf jaar cel geëist voor moord in chalet

EEMNES – Het Openbaar Ministerie eist twaalf jaar cel tegen de 37-jarige Charel S uit Baarn. De oud-president van motorclub Sin Miedo wordt ervan verdacht zijn vriendin te hebben gewurgd in zijn chalet in Voorthuizen. Daarna zou hij haar lichaam hebben verborgen door haar in een auto te leggen en deze te parkeren bij hotel De Witte Bergen in Eemnes.

De twee kennen elkaar nog maar vier weken als ze in de nacht van 28 op 29 september 2021 forse ruzie krijgen. Dit is zeker niet de eerste keer, want volgens getuigen heeft het stel vaker heftige ruzies. Dit keer loopt het volledig uit de hand. De verdachte eindigt bovenop het slachtoffer en wurgt haar. Vervolgens sleept de verdachte het lichaam van de overleden vrouw naar een auto, waar hij haar op de achterbank legt. Het lichaam bedekt hij met dekens, handdoeken en andere spullen zodat het niet zichtbaar is. Uiteindelijk parkeert hij de auto op een parkeerplaats in Eemnes.

In de dagen erna probeert de verdachte onder de radar te blijven. Zowel hij als het slachtoffer worden door familie opgegeven als vermist. Pas als de verdachte acht dagen later aan een bekende vertelt over de verwurging en de verstopplaats van het lichaam, wordt de auto gevonden. Een dag later, op 8 oktober 2021, kan de verdachte worden aangehouden als hij door de politie wordt gezien, terwijl hij op de A1 rijdt.

Mensonterend

Onderzoek toont aan dat de vrouw door verwurging om het leven is gekomen. De verdachte heeft bekend dat hij de vrouw gewurgd heeft, maar zegt dit uit zelfverdediging te hebben gedaan. Bij de politie vertelt hij dat hij tijdens de ruzie in het chalet door het slachtoffer werd aangevallen met een broodmes. Of dat klopt of niet maakt volgens het OM niet uit, omdat de verdachte zelf verklaart het mes uit haar handen te hebben geslagen. Daarna heeft hij haar tegen de grond geslagen, is hij bovenop haar gaan zitten en heeft hij haar gewurgd.

In de visie van het OM is de verdachte die bewuste avond zelf volledig doorgedraaid, omdat het slachtoffer zijn ex-vrouw en kinderen bedreigde. In plaats van het slachtoffer de deur te wijzen heeft hij ervoor gekozen haar aan te vallen. Hij heeft het slachtoffer van het leven beroofd door haar keel lang dicht te knijpen. Op beelden van bewakingscamera’s is vervolgens te zien hoe de verdachte op mensonterende wijze met haar lichaam is omgegaan. “Alsof het ging om een zak afval heeft hij haar over de grond gesleept”, aldus de officier van justitie. Omdat nergens uit blijkt dat er sprake was van een vooropgezet plan, gaat het volgens het OM in deze zaak niet om moord. Wel acht de officier van justitie zowel doodslag als het verbergen van het lichaam bewezen.

Lange celstraf

Uit onderzoek naar de psyche van de verdachte blijkt dat hij een persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken heeft en problemen met drugs en alcohol. Omdat de deskundigen niet concluderen dat deze stoornissen hebben doorgewerkt in het gedrag van de verdachte, beschouwt de officier van justitie de verdachte als volledig toerekeningsvatbaar.

De feiten waarvan Charel S wordt verdacht zijn bijzonder ernstig. Door het toedoen van de verdachte moet een dochter haar moeder missen en een familie hun dochter, zus en nicht. Alles afwegende is een lange celstraf passend en komt de officier van justitie tot een eis van twaalf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.