OM eist 13 jaar voor medeplichtigheid moord Ronald Bakker

HUIZEN – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van dertien jaar geëist tegen een 33-jarige man uit Tiel. Hij wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de moord op de 59-jarige Ronald Bakker uit Huizen. Daar werd deze Ronald op 9 september 2015 voor zijn woning aan de Rendier op grove wijze van het leven beroofd. Ronald was werkzaam in een spyshop.

Ronald Bakker

De verdachte is samen met een 32-jarige man door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor medeplichtigheid aan deze moord. De rechters leggen op 9 maart 2020 straffen op van dertien en vijftien jaar; het OM had veertien en zestien jaar cel geëist. De verdachte gaat in hoger beroep tegen zijn celstraf. De andere man stelt eveneens hoger beroep in, maar trekt dat later in. Daarmee accepteert hij het vonnis van de rechtbank.

Ennetcom

Nooit is vast komen te staan wie de uiteindelijke schutter is geweest die het slachtoffer heeft doodgeschoten. Dit ondanks uitvoerig en langdurig politieonderzoek. “Ontsluiting van berichtenverkeer op Canadese servers van Ennetcom heeft echter wel duidelijk kunnen maken dat deze mannen betrokken zijn bij de moord.  Waarbij zij de levensberoving hebben gefaciliteerd”, zegt de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG).

Schutter

Vergismoord

Het slachtoffer is volgens de AG vermoord, omdat een criminele groepering dacht dat hij samenwerkte met de politie, waardoor een opslagplaats voor wapens, drugs en geld van de groepering kon worden achterhaald. “Van de vermoede samenwerking met de politie was echter geen sprake”, meent de AG. “De moord op het slachtoffer hoort thuis in het trieste rijtje van zogenaamde vergismoorden.”

De rolverdeling tussen de verdachte en de inmiddels veroordeelde man in deze strafzaak is volgens het OM als volgt. “De 32-jarige man was de spotter,” zegt de AG in zijn requisitoir. “De spotter volgde wekenlang de dagelijkse activiteiten van het slachtoffer. Deze informatie gaf hij door aan de schutter. De rol van de verdachte is dat hij de spotter op het spoor van het slachtoffer heeft gezet. Ruim een maand voor de moord ging hij met hem mee om de “juiste” persoon aan te wijzen.”

Boodschap

De verdachte ontkent schuldig te zijn. Op relevante vragen heeft hij geen antwoord gegeven. Door de rechtbank is hij veroordeeld voor het medeplegen van medeplichtigheid aan moord. Daardoor kreeg hij een forse celstraf opgelegd. Terecht volgens de AG. “Aan de partner, kinderen en familieleden van het slachtoffer is buitengewoon veel leed toegebracht.  Met het doodschieten wilde de criminele groepering een ‘boodschap’ afgeven. Dit laat zien dat levens van anderen voor de verdachte en zijn criminele kompanen niet tellen.”

Het gerechtshof in Leeuwarden, dat voor deze zaak is uitgeweken naar het gebouw van de rechtbank in de Friese hoofdstad, doet hoogstwaarschijnlijk over twee weken uitspraak.