Gooise hulpdiensten onderweg naar Limburg

HILVERSUM – Met proviand en kleding voor twee dagen en de boten achter de auto vertrokken vanmiddag hulpverleners uit ’t Gooi naar Limburg. Brandweer Gooi en Vechtstreek verleent daar samen met de Reddingsbrigades uit Huizen, Blaricum en Naarden hulp in het door zware wateroverlast getroffen gebied.

Vannacht om omstreeks vier uur kregen de Gooise hulpverleners al een vooralarm voor de Nationale Reddingsvloot. Vanaf dat moment zijn de hulpdiensten zich klaar gaan maken voor een inzet in Limburg.

Rond het middaguur werden hulpdiensten vanuit heel Nederland opgeroepen, als onderdeel van de Nationale Reddingsvloot. Die vloot is een Nationale Rampenvloot bestaande uit boten en bemanning geleverd door de Veiligheidsregio’s en de Reddingsbrigade Nederland. De vloot is bestemd voor onder andere evacuatie van slachtoffers. De aanleiding voor het opzetten van zo’n vloot was de watersnoodramp van 1953.

De hulpdiensten verzamelden zich op een centraal punt in Nederland, in IJsselstein. Van daaruit kregen ze verdere instructies. In IJsselstein was het vanmiddag dan ook een drukte van jewelste in een woonwijk waar ook de Reddingsbrigade van IJsselstein zit.

Onder de hulpverleners heerste een gezonde spanning; zij hopen iets te kunnen doen in de getroffen gebieden. De laatste dingen werden gecheckt rondom de vloot. Het is nog even afwachten wanneer ze kunnen vertrekken. Mogelijk wordt de vloot vanavond ingezet in Noord-Limburg voor het evacueren.

Aan het einde van de middag arriveerde ook de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) uit IJmuiden gevolgd door een aantal busjes met brandweerboten uit Flevoland en Friesland.