Granaat uit oorlog aangetroffen in Naarden

NAARDEN  – In een tuin aan de Juliana van Stolberglaan werd tijdens graafwerkzaamheden een nog niet ontplofte granaat aangetroffen.

Direct na het aantreffen werd de politie ingeschakeld welke met een explosieve verkenner ter plaatse kwam. De Explosieve Opruimingsdienst (EOD) werd eveneens opgeroepen. De EOD heeft de granaat onderzocht, het bleek te gaan om een Russische Brisantgranaat.

De EOD heeft na overleg de granaat overgebracht naar een spring locatie in Muiden. Daar is het explosief gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Het is niet de eerste keer dat er rondom de Juliana van Stolberglaan munitie aangetroffen word. In 2019 gebeurde dit nog tijdens werkzaamheden aan het spoor.

Munitietrein
Vermoedelijk is de granaat afkomstig van een ontplofte munitietrein. Op 30 november 1944 werd een Duitse munitietrein beschoten in het Naardermeer. De trein werd als dekking achter de huizen van de Juliana Van Stolberglaan stil gezet. De trein is hier net zo lang beschoten tot de hele trein ontplofte. Alle huizen in de omgeving raakte zwaar beschadigd door de enorme explosie.

Beutewaffen

Duitsers maakte in de oorlog gebruik van buitgemaakte wapens en munitie ook wel Beutewaffen genoemd. Vermoedelijk is de Russische granaat zo in Naarden terecht gekomen.