Ton voor achterstallig onderhoud brandweerkazerne

LAREN – Het is twee jaar geleden dat de brandweervrijwilligers in Laren aandacht vroegen voor de huisvesting van brandweermensen met hun 1-aprilgrap voor een brandweervilla. Die villa kwam er niet, maar de appartementen boven de kazerne krijgen nu wel een fikse opknapbeurt. Dat besloot de Larense raad gisteravond. Het is de bedoeling dat de appartementen officieel dienstwoningen worden.

Boven de kazerne zijn vier appartementen gevestigd, voor een groot deel bewoond door brandweervrijwilligers. Toen vorig jaar de kazerne eronder te maken kreeg met een flinke lekkage bleek dat de lekkage uit een bovengelegen badkamer kwam. Deze was dusdanig verouderd dat groot onderhoud nodig is. Maar ook andere zaken in de vier appartementen bleken nodig aan renovatie toe: badkamers, toiletten, keukens, cv-installaties en ventilatiesysteem.

De gemeente Laren heeft vorige week het voorstel van het college van burgemeester en wethouders besproken om hiervoor 100.000 euro uit te trekken. De appartementen zijn in bezit van de gemeente. Het beheer was jaren uitbesteed aan een woningbouwcorporatie maar die gaf het complex vorig jaar terug aan de gemeente. Het onderhoud bleek achterstallig en naar nu blijkt had de gemeente moeten sparen voor onderhoud, maar dat is nooit gebeurd. Daarom is nu een extra bedrag ineens nodig om de kosten te dekken.

Tekort brandweermensen

Met de 1-aprilgrap voor de brandweervilla wilden de vrijwilligers in Laren toen aandacht vragen voor het tekort aan brandweermensen, mede veroorzaakt door het gebrek aan betaalbare woonruimte in de gemeente. Het korps is nog steeds op zoek naar enthousiaste vrouwen en mannen.

De gemeente is inmiddels wel serieus aan de slag om de vier appartementen uiteindelijk tot dienstwoningen te bestempelen. Het bestemmingsplan is hiervoor al aangepast. Het is de bedoeling dat Brandweer Gooi en Vechtstreek de woningen van de gemeente gaat huren en ter beschikking gaat stellen aan vrijwilligers. Maar voordat dat zover is wil de gemeente eerst de woonruimtes opknappen.

Voor een dienstwoning geldt dat er een sterke band moet zijn tussen het verrichten van arbeid en de woning. Het huis hoort bij de baan.