Brandweer druk met zwanen in nood

HUIZEN – Brandweer Huizen is vanmiddag druk geweest met meerdere meldingen van dieren in nood op het ijs.

Aan het begin van de middag kwam een melding van een zwaan in nood op het Kooizand. Ter plaatse was geen dier te vinden. Op de terugweg naar de kazerne werd de ploeg opnieuw gealarmeerd voor een zelfde melding, maar dan langs de Zomerkade. Daar bleken drie zwanen op het ijs te zitten.

Omdat niet duidelijk was of de zwanen in nood waren werd de hulp van het oppervlaktereddingsteam van Brandweer Blaricum ingeroepen. Met behulp van een rescueboard kon de brandweer op het ijs komen.

Tijdens de benaderingspoging bleken de zwanen niet vast te zitten maar alleen even een rustplek uitgekozen te hebben op het ijs. De zwanen vervolgden zelf hun weg.

De brandweer in de regio kon de afgelopen dagen al vaker in actie komen voor meldingen van een dier in nood op het ijs. Vaak gaat het om zwanen die vast op het ijs zouden zitten. De brandweer waarschuwt omstanders om niet zelf het ijs op te gaan omdat het onbetrouwbaar is. Bel in dit geval met 0900-0904 de niet spoedeisende lijn van de brandweer.