Taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor dodelijk ongeval

HILVERSUM – De veroorzaker van een dodelijk ongeval in 2018 is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden. Bij het ongeval kwam zijn 33-jarige partner om het leven.

Hoge snelheid
In de nacht van 13 oktober 2018 reed de 41-jarige man uit Maarssen samen met zijn vriendin met hoge snelheid de toerit van de A27 op. Waar door wegwerkzaamheden 50 kilometer per uur was toegestaan, haalde de snelle Audi een snelheid tussen de 122 en 172 kilometer per uur. De man verloor de macht over het stuur, waarna de auto van de weg raakte en tegen een aantal bomen tot stilstand kwam. De man raakte hierbij lichtgewond, de bijrijder overleed ter plaatse als gevolg van het ongeluk. Een blaastest wees uit dat de man teveel had gedronken.

Schade
De man heeft met zijn handelen grote schade aangericht. Niet alleen heeft hij besloten onder invloed van alcohol achter het stuur te stappen, daarnaast heeft hij ook nog eens meer dan twee keer zo hard gereden als was toegestaan. Dit neemt de rechtbank hem zeer kwalijk. De dood van het slachtoffer heeft haar familie veel verdriet gedaan. Ook de man heeft tijdens de zitting laten blijken gebukt te gaan onder het gemis van zijn partner en veel spijt en berouw te voelen over wat er die nacht gebeurd is.

Taakstraf
De officier van justitie heeft in deze zaak 18 maanden celstraf geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk en een rijontzegging van 3 jaar. De rechtbank gaat gezien de omstandigheden en ingrijpende gevolgen voor de man van dit ongeluk niet mee in deze eis, en vindt een onvoorwaardelijke celstraf niet op zijn plaats. Daarnaast is de redelijke termijn, de periode waarin een verdachte berecht moet worden, met 2 maanden overschreden. De rechtbank veroordeelt de man tot de maximale taakstraf van 240 uur en legt hem daarbij een voorwaardelijke celstraf op van 6 maanden, met een proeftijd van 2 jaar. Ook is hij 2 jaar zijn rijbewijs kwijt en moet hij een schadevergoeding betalen aan de familie van het slachtoffer.