Garagehouder Huizen veroordeeld voor wapenbezit

HUIZEN – Een 43-jarige man uit Huizen is gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden waarvan drie voorwaardelijk voor verboden wapenbezit. De doorgeladen wapens werden in zijn garagebedrijf in Huizen en in zijn woning aangetroffen bij een integrale controle in het kader van de aanpak ondermijning.

Op 22 oktober 2019 werden diverse bedrijfspanden en de woning van de verdachte doorzocht op basis van informatie, binnengekomen bij de politie. De politie, gemeente Huizen, Belastingdienst en Openbaar Ministerie waren bij deze controleactie betrokken. Bij de doorzoekingen werden een jammer, twee vuurwapens, munitie en een groot bedrag aan contant geld aangetroffen. Het geld in de woning, 50.000 euro, was in rolletjes verborgen in een kaarsenstandaard in de hal. Ook in de auto van de verdachte werd een contant geldbedrag van 32.000 euro aangetroffen. De Belastingdienst heeft beslag gelegd op het geld. Voor het wapenbezit is de verdachte gedagvaard. Bij de behandeling van de zaak op 18 november eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van twaalf maanden.

De verdachte had verklaard de wapens te hebben aangeschaft omdat hij van de politie had gehoord dat er een risico was dat hij geliquideerd zou worden. De officier van justitie stelde dat de verdachte zich weliswaar bedreigd heeft gevoeld maar dat het aanschaffen van vuurwapens dan een verkeerde keuze is. In het vonnis zegt de rechter hierover: ‘Het ongecontroleerde bezit van vuurwapens brengt in zijn algemeenheid een onaanvaardbaar risico voor de veiligheid van personen met zich en versterkt bovendien in de samenleving bestaande gevoelens van onveiligheid’.

In het Integraal Veiligheidsplan van de gemeente Huizen is afgesproken als eén overheid op te treden tegen ondermijning. We spreken over ondermijning als faciliteiten in de bovenwereld gebruikt worden om activiteiten in de onderwereld mogelijk te maken. Burgemeester Niek Meijer: “We treden hierbij op als eén overheid. Op deze manier kunnen we met zowel strafrecht, bestuurlijke maatregelen, toezicht, preventie en andere maatregelen effectief optreden tegen misstanden. Voor ondermijnende criminaliteit mag geen ruimte zijn in onze gemeente.”