Brandweer lanceert nieuw landelijke telefoonnummer

HILVERSUM – Heb je geen spoedsituatie, maar toch de brandweer ter plaatse nodig? Maandag 12 oktober lanceert de brandweer een nieuw nummer. Het nummer 112 blijft hét alarmnummer voor alle levensbedreigende situaties.

Met dit nieuwe landelijke nummer 0900-0904 beschikt de brandweer voortaan over 1 ingang voor alle meldingen zonder spoed. Zo word je snel geholpen en blijft de 112-lijn vrij voor levensbedreigende en spoedeisende situaties.

24 uur per dag bereikbaar
Het nummer 0900-0904 is 24 uur per dag bereikbaar. Na het inspreken van de plaatsnaam wordt de beller doorverbonden met de regionale meldkamer van de brandweer. Hiermee komt een einde aan het tijdperk waar elke regio een eigen telefoonnummer had om de brandweer in geen-spoed situaties te bereiken.

Geen spoed
Er zijn veel situaties denkbaar waar de brandweer niet met spoed naartoe hoeft. Denk bijvoorbeeld aan een paard dat niet meer zelf uit de sloot kan komen, een boom die over de openbare weg ligt en voor verkeershinder zorgt of een waterlekkage waardoor straten blank komen te staan. Het gaat dus om situaties die op dat moment niet gevaarlijk of levensbedreigend zijn. Voor zulke situaties belt u voortaan 0900-0904.

Het telefoonnummer is niet bedoeld voor algemene vragen voor de brandweer. Dit zijn bijvoorbeeld vragen over het ophangen van een rookmelder, voorlichting op scholen, informatie over brandveiligheid. Hiervoor kun je contact opnemen met bijvoorbeeld de wijkbrandweerman.

Voor meer informatie over het nieuwe nummer kunt u vanaf 12 oktober terecht op de website van de brandweer