Inval in Huizen vanwege landelijk witwasonderzoek

HUIZEN – In een witwasonderzoek naar criminele geldstromen heeft de Dienst Landelijke Recherche vanmorgen op meerdere locaties in Nederland invallen gedaan. Bij een woning in Huizen en 7 andere woningen en 2 bedrijfslocaties verspreid over heel Nederland is gelijktijdig binnen gevallen. Er werd gezocht naar administratie en gegevensdragers. Er is beslag gelegd op twee vuurwapens, ongeveer 50.000 euro contant geld, administratie en digitale gegevensdragers.

Onderzoek
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een FinEc team van de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Het onderzoek richt zich op een vermoedelijke criminele geldstroom, waarbij onder anderen twee schroothandelaren betrokken zijn. In totaal wordt er over 3 jaar rond de 10 miljoen euro rondgepompt via bankrekeningen van zowel de schroothandelaren als de zogenaamde verkopers en kopers van metalen waarbij vermoedelijk valse facturen worden gebruikt om de geldstroom een ogenschijnlijke legale herkomst te geven.

Doorzoekingen
De doorzoekingen hebben plaatsgevonden in woningen in de gemeenten Den Bosch, Huizen, Steenwijkerland, Zandvoort, Maasdriel, Hoeksche Waard en Veere. De twee bedrijfspanden die de politie doorzocht, liggen in Rotterdam en Zwijndrecht.

De politie heeft beslag gelegd op twee vuurwapens, ongeveer 50.000 euro contant geld, administratie en digitale gegevensdragers. Aanhoudingen in een later stadium van het onderzoek worden niet uitgesloten.

FinEc-team
FinEc is gespecialiseerd in financieel rechercheren en richt zich op het aanpakken van de internationaal georganiseerde criminaliteit. Financieel rechercheren is een beproefde methodiek voor het blootleggen van netwerken, het identificeren van daders, het vaststellen van feiten en omstandigheden en het verzamelen van bewijs in strafrechtelijke onderzoeken.