Wie herkent deze ‘Fikkie stokers’

HUIZEN – Wie herkent deze twee minderjarige jongens? De politie is op zoek naar deze jonge brandstichters die op dinsdagmiddag 28 januari brand veroorzaakten in de berging onder winkelcentrum Oostermeent in Huizen.

De politie heeft op bewakingscamera’s beelden van de twee jongens veilig gesteld. Daarop zijn een kleine jongen met blond haar en een iets langere jongen met donkerblond/bruin haar te zien. De één draagt een blauwe jas, de ander een grijze jas. Omdat het minderjarigen betreft zijn de gezichten onherkenbaar gemaakt. Toch hoopt de politie dat iemand de jongens herkent en inlichtingen kan geven via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

De brandweer moest rond kwart over vier die middag uitrukken voor een brand op het dak van het winkelcentrum. De brand woedde in een van de bergingen van de bovenliggende woningen. De brandweer heeft de bergingen open moeten breken om te kunnen blussen. De winkels onder de bergingen werden ontruimd. De politie vermoedde toen al brandstichting.

Als een minderjarige wordt aangehouden voor brandstichting kan hij of zij veroordeeld worden door de kinderrechter. Voor kleine brandjes zonder veel schade kan gekozen worden voor een werkstraf. Maar het is ook mogelijk dat de jongere voorgeleid wordt voor de officier van justitie en alsnog een andere straf krijgt, zoals jeugddetentie (vanaf twaalf jaar).