Klassieke boot in vlammen op Loosdrechtse Plassen

LOOSDRECHT – Een klassieke loodsjol is zaterdagmiddag op de Loosdrechtse Plassen door brand verwoest. De opvarenden konden tijdig de boot verlaten.

De brandweer van Loosdrecht kreeg rond half vijf de melding van een boot in brand op de 4e Loosdrechtse Plas. Op de boot waren op dat moment 4 opvarenden aanwezig. De waterpolitie welke al op de plas waren rukte eveneens uit naar de brand.

Ter plaatse stond de klassieke loodsjol al grotendeels in brand. De opvarenden, welke op de plassen hun 50-jarig huwelijk aan het vieren waren, konden door de politie in veiligheid worden gebracht. Zij werden vervolgens door hulpvaardige omstanders per boot naar de kade gebracht.

De brandweer is bij aankomst direct begonnen met blussen. Nadat de vlammen gedoofd waren is de boot naar de kade gesleept waar de brandweer kon nablussen. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog onduidelijk.

Loodsjollen 
Loodsjollen werden gebruikt om de loodsen van en naar de te beloodsen zeeschepen te vervoeren. Midden op zee soms in zwaar weer. De houten loodsjollen van dit type werden in Nederland voor het eerst gebouwd in 1946 op de rijkswerf Willemsoord, vanaf 1947 werden ze ook bij de firma Wester in Woubrugge gebouwd. De loodsjollen zijn uiterst zeewaardige en oerdegelijke boten, uit de tijd dat de schepen nog van hout waren en de mannen van ijzer. Meer over loodsjollen op de site van Max Miché