Singer museum voor tweede keer doelwit kunstroof

LAREN  – Het Singer Museum in Laren is voor de tweede keer in zijn bestaan getroffen door een kunstroof. In de nacht van zondag op maandag is een schilderij van Vincent van Gogh gestolen.

De inbraak vond rond kwart over drie in de nacht plaats. De inbrekers vernielden de glazen entree om in het museum binnen te komen. De inbrekers kwamen doelbewust om één schilderij, ‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ (1884) van Vincent van Gogh te stelen.

Na het inbraakalarm is de politie direct naar het museum gegaan. Agenten troffen in het museum en in de naaste omgeving niemand meer aan. Er is direct een groot rechercheonderzoek gestart.

Aan het onderzoek doen diverse expertises mee, zoals forensische onderzoekers, tactische recherche, kunstroofexperts van de landelijke recherche en de lokale politie. Er worden onder andere camerabeelden gezocht, veiliggesteld en geanalyseerd. Ook is er een buurtonderzoek gedaan.

Eerdere kunstroof
Het is niet de eerste keer dat Singer Laren slachtoffer is van een kunstroof. Op 17 januari 2007 werden zeven grote bronzen beelden gestolen uit de museumtuin, waaronder een afgietsel van ‘De Denker’ van de Franse kunstenaar Auguste Rodin. De politie kwam al snel op het spoor van de daders door een verscheurde routebeschrijving die in de tuin gevonden werd.

Het beeld werden twee dagen later zwaar gehavend teruggevonden. De Denker is onder andere met behulp van het originele gipsmodel door een interdisciplinair team van deskundigen gerestaureerd. De overige zes beelden zijn nooit meer teruggevonden.