Hulpverleners wakker gepiept door storing P2000

Duizenden hulpverleners in heel het land zijn vannacht wakker geworden van hun pager. Het apparaat begon vannacht spontaan te piepen door een storing aan het P2000-alarmeringssysteem. De pager gaf de melding dat deze buiten bereik was.

Door de storing van het alarmeringssysteem konden er tijdelijk geen alarmmeldingen gestuurd worden naar pagers en lichtkranten van de hulpverleners. Uit het hele land kwamen berichten binnen van o.a. brandweerlieden die al in hun kleren gesprongen waren om hulp te gaan verlenen.

Hulpverleners ondervinden de laatste maanden veel hinder van storingen na een update van het C2000-spraaknetwerk. Sinds de overstap naar de nieuwe versie, eind januari, doen zich nog steeds tal van storingen voor.

Of de storing van P2000 hier ook mee te maken heeft is niet duidelijk. Het alarmeringssysteem werd in 2018 al compleet vervangen. De storing lijkt inmiddels verholpen.

C2000 en P2000

Het C2000-systeem is het landelijke digitale communicatiesysteem voor hulpverleners. De centralist kan met dit systeem vanuit de meldkamer communiceren met de eenheden op straat.

P2000 is het alarmeringssysteem om hulpverleners zoals de brandweer, reddingsbrigade, ambulance, politie, Rode Kruis, KNRM op te roepen in geval van een incident of andere situatie waar hun aanwezigheid gewenst is.