Hulpdiensten treffen maatregelen tegen coronavirus

‘T GOOI – Hulpdiensten in deze regio staan volop op scherp tijdens de Coronacrisis. Zo is het reanimatieprotocol bij de brandweer aangepast; op het advies van het RIVM worden alleen borstcompressies zonder beademing gegeven. Daarnaast wordt beschermende kleding gedragen.

De verregaande maatregel is deze week genomen om hulpverleners te beschermen tegen het Coronavirus en om ervoor te zorgen dat zij niet zelf een bron van infectie worden. Daarnaast zijn er andere acties. Brandweerlieden werken, voor zover dat kan, thuis. Kazernes zijn gesloten voor buitenstaanders en oefenavonden afgelast. De ambulancedienst RAV heeft ook maatregelen genomen. Meldkamercentralisten stellen bijvoorbeeld extra vragen om de juiste inschatting te maken voor de beste hulpverlening, maar ook om het risico voor hulpverleners te beperken.

Waardering hulpverleners

RAV Flevoland / Gooi en Vechtstreek plaatste maandag een bericht op Facebook. Daarin gaat het in op maatregelen en geeft het tips voor het voorkomen van verspreiding van het Coronavirus. ,,Corona popt steeds meer op en nu ook binnen onze eigen kring. Ook de zorgverleners lopen een extra risico op besmetting. De zorg en de samenleving staan aan de vooravond van een zware stresstest. Extra waardering hiervoor is zeker op zijn plaats.”

Die waardering kregen de hulpdiensten maandag ook van minister-president Mark Rutte. Hij gaf in zijn toespraak aan dat Nederland ruimte en vertrouwen moet geven aan de hulpverleners.

Rutte benadrukte nog dat de getroffen maatregelen tot nu toe nodig zijn om te zorgen voor een beheersbare situatie in Nederland. Hygiënetips en sluiting van horeca moeten er onder andere voor zorgen dat de situatie voor de zorg beheersbaar blijft.

De algemene tips zijn: geen handen geven, regelmatig goed handen wassen, hoesten/niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken. Vragen over het virus kunnen gesteld worden aan de GGD Gooi en Vechtstreek via 035-6926400 (maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur). Ook heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) een informatielijn: 0800-1351 (open van 8.00 tot 20.00 uur) of bekijk alle informatie via www.rivm.nl.

112 vrijhouden

Hulpdiensten roepen ook op om vooral niet ziekenhuizen, huisartsenposten of 112 te bellen met algemene vragen omdat de lijnen dan overbelast kunnen raken en spoedmeldingen er niet meer doorheen kunnen komen, zoals afgelopen vrijdag gebeurde in Noord-Holland Noord.

 

Tekst: Linda Blok / TekstBlok