Hilversumse brandweer bij vuil gezet

HILVERSUM – Een ploeg beroeps brandweerlieden wordt vanaf maandag gestationeerd tussen het vuil. De ploeg bestaande uit vier mensen rukt dan uit vanaf het terrein van een afvalverwerkingsbedrijf aan de 1e Loswal in Hilversum. De brandweerlieden zullen hier de komende anderhalf tot twee jaar overdag zitten om tijdens het HOV-project de zuidkant van Hilversum goed te kunnen bereiken.

Op het terrein van voorheen Van Loenen Milieu, nu afvalverwerker Renewi, komt een beroepsploeg en een extra auto. Daarmee moet de veiligheid van Hilversum-Zuid ook tijdens het prestigieuze HOV-project gegarandeerd zijn. Hiervoor is een extra brandweerauto aangeschaft en zijn twee extra beroepsbrandweerlieden aangenomen. De ploeg zit er alleen doordeweeks.

Maandag 30 maart wordt de Oosterengweg afgesloten voor al het verkeer. Dan start de bouw van de spoorwegonderdoorgang, één van de onderdelen van de aanleg van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer tracé tussen Huizen en Hilversum. Voor alle hulpdiensten is een tijdelijke overgang op de Mussenstraat. Voor de brandweer zou dit niet voldoende zijn en daarom vroeg Brandweer Gooi en Vechtstreek al ruim twee jaar geleden bij de provincie om zo’n 300.000 euro per jaar om een extra uitrukpost, auto en manschappen mogelijk te maken. Politie en ambulance gaven toen aan dat voor hen de tijdelijke overgang voldoende zou moeten zijn en een systeem dat ervoor zorgt dat er een goed beeld is van de drukte (LiveView). De brandweer heeft daarnaast al een zogenaamd KAR-systeem aan boord dat ervoor zorgt dat stoplichten op drukke punten ingeregeld worden om de aanrijroute zo snel mogelijk te laten zijn.

Het zou in de originele plannen van de Veiligheidsregio in eerste instantie gaan om uitbreiding van de beroepsbezetting op de brandweerkazerne in Loosdrecht. De brandweer van Loosdrecht, die al 95 jaar op zeer gemotiveerde vrijwilligers draait, wees dat plan vanaf het begin af, volgens hen waren er alternatieven in overvloed maar werd daar niet naar gekeken. Na discussies met de Loosdrechtse vrijwilligers heeft de brandweerleiding nu gekozen voor een uitruklocatie in Hilversum-Zuid.

Ondanks een tweede uitruklocatie in Hilversum en aanvullende maatregelen (een systeem dat de drukte in Hilversum monitort) is het mogelijk dat de aanrijtijden van de brandweer niet gehaald worden. Volgens gemeente en de Veiligheidsregio zijn er geen extra maatregelen meer mogelijk. Het project wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de brandweer.

Woordvoerder Robin Macco van Brandweer Gooi en Vechtstreek kon dinsdag nog niks bevestigen. ,,Wij zijn bezig de brandweerzorg goed in te richten in Hilversum-Zuid maar hebben nog geen definitieve startdatum.” Aan de Loswal worden al voorbereidingen voor de komst van de rode auto getroffen. Het voormalige kantoorgedeelte van het pand wordt ingericht voor de vier brandweerlieden.

Tekst: Linda Blok / TekstBlok