Gooise brandweer in tijden van coronavirus

REGIO – De brandweer probeert het risico van besmetting met het coronavirus zo laag mogelijk te houden door een streng werkprotocol. Dat was dit weekeinde goed zichtbaar bij het uit het huis halen van een overleden persoon aan de Korte Heul in Bussum. Daarbij werd gebruik gemaakt van beschermende pakken, handschoenen en mondkapjes. Dit was uit voorzorg.

De normale brandweeruitrusting wordt, als er een verdenking of bevestiging van coronabesmetting is, aangevuld met handschoenen, mondkapjes en een veiligheidsbril. Het gewone uitrukpak wordt dan na de uitruk meteen gewassen. Gebruikte materialen moeten na een inzet gedesinfecteerd worden. Omdat niet bij alle uitrukken vooraf bekend is of er sprake is van een (mogelijke) besmetting met het coronavirus neemt de brandweer dan het zekere voor het onzekere, zoals afgelopen weekeinde in Bussum.

De brandweer komt in het dagelijks werk meerdere malen in aanraking met personen, zoals bij verkeersongevallen, reanimaties, maar ook bij assistentie van ambulancepersoneel (afhijsen van een patiënt).

Om ervoor te zorgen dat de brandweer 24/7 paraat kan blijven voor hulpverleningen zijn afgelopen weken al meerdere maatregelen genomen. Zo werken brandweerlieden thuis voor zover het kan en komen zij alleen naar de kazerne als er een uitruk is. Uitzondering hierop is de 24-uursdienst die vanuit Hilversum werkt. Verder zijn oefenavonden en opleidingen gestopt. Kazernes zijn gesloten voor bezoekers. Ook het reanimatieprotocol is aangepast.

Tekst: Linda Blok / TekstBlok