Drie jaar cel geëist poging doodslag op agent in Laren

LAREN – Bij een grote vechtpartij in Laren in december 2019 werden agenten, die afkwamen op de melding, belaagd door meerdere personen. Eén van de twee mannen die hierbij werd aangehouden, moest zich vandaag voor de rechter verantwoorden. De officier van justitie vond dat hij zich schuldig had gemaakt aan voorwaardelijke opzet op de dood van een agent en eiste hiervoor een gevangenisstraf van drie jaar waarvan één jaar voorwaardelijk.

Het incident vond zondagavond 8 december plaats bij café ’t Bonte Paard in Laren. Aanleiding voor het geweld was de weigering van het cafépersoneel om de 19-jarige verdachte alcohol te schenken. Hij had die avond al ongekend veel gedronken bij de Larens IJsbaan op de Brink en het personeel van ’t Bonte Paard was gewaarschuwd dat de verdachte eraan kwam. In reactie op de weigering, haalde de verdachte uit en mishandelde één van de personeelsleden.

Agent op hoofd geslagen en getrapt
Toen agenten ter plaatse kwamen, heerste er een chaotische situatie en keerde het geweld zich tegen de agenten. Eén van hen raakte ernstig gewond. Op de zitting liet de officier van justitie de beelden van de mishandeling zien. Hierop is te zien hoe de verdachte de agent met kracht op zijn hoofd slaat en trapt, ook nadat hij bebloed op de grond terecht is gekomen. Getuigenverklaringen ondersteunen dit.

Uit het letsel blijkt dat hij is geraakt op zijn neus, zijn kaak en oor. Daar komt bij dat de verdachte jaren op kickboksen heeft gezeten en “door de manier waarop hij trapt lijkt hij deze kennis ook te gebruiken”, aldus de officier. Ook toen de agent overeind probeerde te komen, ging de belager verder door hem tegen zijn hoofd te schoppen. De agent verklaarde een waanzinnig boze blik in zijn ogen te zien en te vrezen voor zijn leven. Hij is nog aan het herstellen en houdt blijvende gehoorschade over aan het geweld.

Verdachte met geheugenverlies
De verdachte verklaarde dat hij zich nauwelijks nog kon herinneren hoe hij die avond tekeer was gegaan. Achteraf schaamt hij zich en staat open voor hulp. Hij heeft een blanco strafblad. Maar de beelden liegen er niet om. De officier van justitie benadrukte dat agenten weliswaar getraind zijn om op te treden in gevaarlijke situaties, “maar dat wil niet zeggen dat we accepteren dat ze daarmee slachtoffer worden van heftig geweld”. “We moeten trots zijn op politiemensen die zich inzetten voor de veiligheid van iedereen in onze maatschappij.” Dat de geweldsuitbarsting gericht was tegen een agent, nam ze de verdachte dan ook buitengewoon kwalijk.

In tegenstelling tot het advies van de Reclassering vond de officier van justitie niet dat de verdachte berecht moet worden volgens het jeugdstrafrecht. Hij heeft een eigen bedrijf, heeft zelf de keus gemaakt die avond heel veel te drinken, heeft zeer agressief gedrag vertoond en toont weinig verantwoordelijkheid door zich cruciale handelingen niet te herinneren. Alles overwegende eiste ze een gevangenisstraf van drie jaar waarvan één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar met als bijzondere voorwaarden begeleiding en behandeling. Ook moet de vordering van het slachtoffer worden toegewezen. Op dit moment loopt er nog een onderzoek van de Rijksrecherche naar de handelswijze van de agent. De verdachte heeft aangifte tegen de agent gedaan wegens buitenproportioneel geweld. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.