Onvergetelijke verrassing voor Bergse brandweerman

NEDERHORST DEN BERG – De hoogwerker van Brandweer Weesp en Stichting Ambulance Wens moesten eraan te pas komen, maar de uitreiking van een Koninklijke Onderscheiding aan brandweerman Jasper Petrus werd daardoor wel onvergetelijk. Zijn zieke vader werd namelijk met ambulance en hoogwerker gistermiddag naar Brandweer Nederhorst den Berg gebracht waar hij het opspelden van de versierselen bij zijn zoon kon bijwonen.

De 82-jarige meneer Petrus werd halverwege de middag al opgehaald in Arnhem, waar de familie Petrus vandaan komt. Zoon Jasper verhuisde ooit voor zijn vrouw naar Nederhorst den Berg waar hij twintig jaar geleden ook brandweerman werd. Vlak voor Nederhorst den Berg bleek dat de ambulance iets te vroeg aan zou komen en dus werd nog even de McDonalds aangedaan voor een milkshake om de verrassing voor de 54-jarige brandweerman niet te verpesten.

Toen hij tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Brandweer Nederhorst den Berg naar voren werd geroepen voelde Petrus al wel nattigheid, maar de aanwezigheid van zijn vader bij het speciale moment was een onvergetelijke verrassing. ,,Hij zou er eigenlijk al niet meer zijn, maar hij houdt vol. Dat hij hier is is bijzonder.” Ook zijn vader reageerde emotioneel. Met een glimlach door zijn tranen heen vertelde hij: ,,Het is onbeschrijflijk om hier te zijn. Ik ben zo gelukkig.” Twintig jaar geleden was hij niet zo gelukkig toen zijn zoon koos voor de brandweer, vertelde hij eerlijk: ,,Ik vond het maar niks. Jasper zou veel van huis zijn. Maar nu ben ik trots. De onderscheiding is de voldoening voor al die brandweerjaren van Jasper.”

Petrus kreeg de onderscheiding na 20 brandweerjaren waarvan ook nog 18 jaar als duiker. Daarnaast vervult hij taken als brandweerchauffeur en instructeur. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Vlak na het opspelden maakte postcoördinator Bart IJkhout bekend dat hij na overleg met het kersverse hoofd brandweerzorg Erik Ferrari dat er namens de Brandweer Gooi en Vechtstreek 250 euro werd gedoneerd aan Stichting Ambulance Wens. ,,Ik heb eerder met jullie kennis gemaakt en jullie doen mooi werk, ook allemaal vrijwillig. Dat ondersteunen wij graag.”

Daarna was het tijd voor een tweede verrassing tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. Willem Hogenberg, de man die ooit Jasper Petrus bij het korps haalde, werd ook in het zonnetje gezet door burgemeester Larson. Ook hij kreeg een Koninklijke Onderscheiding opgespeld voor alle verdiensten als chauffeur, manschap, schipper en oefenleider. Daarnaast maakten ook zijn andere verdiensten als vrijwilliger bij Nederhorst on Ice en andere activiteiten in het dorp dat hij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau kreeg. ,,Wat ik begrijp sta jij echt dag en nacht klaar voor je medemens en dat naast het runnen van je eigen bedrijf”, sprak de burgemeester.

Naast de emotionele momenten werd er ook genoeg gelachen op de receptie bij Brandweer Nederhorst. Bart IJkhout nam de gelegenheid waar om diverse vrouwen in het zonnetje te zetten, waaronder de burgemeester en haar secretaris en bood hen twee grote bossen bloemen aan. ,,Ja hoor daar gaat het geld voor onze nieuwe pooltafel”, grapten de brandweermannen.

Verder werden Alma Hendricks (eerste vrouw binnen Brandweer Nederhorst), Joris Krul en Sander Poort bevorderd tot manschap. Kreeg Martijn Treur een onderscheiding voor 20 jaar brandweerdienst en werd Gijs Klok in het zonnetje gezet voor 35 jaar brandweerdienst. ,,Met de motivatie en conditie die Gijs heeft staan wij hier over vijf jaar weer gok ik”, zei IJkhout.

In een korte film werd een overzicht gegeven van de grote diversiteit aan uitrukken die het Bergse korps vorig jaar beleefde. ,,Wij zijn er als het nodig is, maar daarnaast staan wij ook klaar voor evenementen in ons dorp. Het enthousiasme en de motivatie hier is enorm hoog”, besloot IJkhout trots.

Tekst: Linda Blok / TekstBlok