Onderscheiding voor ‘uitzonderlijke brandweerman’

LAREN – Hoe verras je een brandweerman die normaal van alles zeer goed op de hoogte is en altijd alles tot in de puntjes voorbereid? Nou, gewoon door zijn afscheidsmoment twee weken naar voren te halen. Brandweerman Hans Schotsman overkwam het gistermiddag in Laren. Nadat eerst de burgemeester hem een Koninklijke Onderscheiding opspeldde, ‘Sinterklaas’ hem nog even ludiek in het zonnetje zette, werd de Laarder ook nog verrast door zijn korpsgenoten met een boek vol verhalen en foto’s van zijn 38 vrijwillige brandweerjaren in het Larense.

Het leverde diverse verbaasde gezichten op bij de 55-jarige Schotsman. Het zou namelijk gewoon de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie zijn van de brandweerlieden. Eentje waar hij eigenlijk geen zin in had, want zijn zoon Henk was net voor korte tijd overgekomen uit Nieuw-Zeeland en daar wilde hij optimaal van genieten. Met wat moeite kreeg zijn vrouw Marjo hem dan ook mee.

Uitzonderlijk

In de kazerne wachtte hem een verrassing. Naast de gebruikelijke nieuwjaarswensen van collega’s kreeg de Laarder ook de beste wensen van burgemeester Nanning Mol en een zeer verdiende onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje Nassau. ,,Het is een uitzonderlijke waardering voor een uitzonderlijke brandweerman met een uitzonderlijke staat van dienst”, sprak de burgemeester lovend. Schotsman nam in september na 38 jaar afscheid van de repressieve dienst.

Daarna was het tijd voor oud-brandweerman Gerard Bitter die verkleed als Sinterklaas met een ludiek gedicht zijn oud-collega nog even in het zonnetje wilde zetten. Dat alles gebeurde ter overstaan van zijn zoon Henk, dochter Astrid, hun partners en de twee kleinzoons die ook stiekem naar de kazerne waren gekomen om dit bijzondere moment bij te wonen.

Anekdotes

Toen Schotsman dacht dat hij alles wel had gehad nam collega Ronald van den Brink het woord. Namens de collega’s bood hij hem een bijzonder boek aan: een overzicht van de 38 brandweerjaren in beeld en tekst. Het boek werd gemaakt in samenwerking met de fotografen en journalist van Regio14. Al bij het bekijken van de eerste pagina’s schoten de anekdotes alweer omhoog. ,,Ah deze Landrover! Ik weet nog goed dat mijn vader als chauffeur bij de brandweer de nieuwe auto’s in mocht rijden. En wij mochten mee als kinderen. Met deze auto reden we het hele land door. Bij de Zeelandbrug wist mijn vader niet dat je tol moest betalen en reed zo vol gas door de poortjes heen. Stond er een man te zwaaien en te springen… Zijn we maar even teruggereden om te betalen”, diepte hij met een grote grijns op zijn gezicht op uit zijn geheugen.

Liefde

Die grijns verliet de rest van de bijeenkomst niet meer het gezicht van de trotse Laarder. ,,Ik dacht dat ik over twee weken op de officiële bijeenkomst nog even naar voren gehaald zou worden, maar dit had ik niet voorzien. Met dank aan het thuisfront heb ik met heel veel liefde die 38 brandweerjaren volgemaakt. Een grote dank voor mijn gezin, want jullie hebben mij veel moeten missen. Dat hoop ik nu goed te maken”, sprak hij na afloop tegen zijn gezin. Eerder die dag maakte hij als trotse opa al zijn huis ‘baby-proof’ voor de kruipende kleinkinderen.

Opvolger

Schotsman richtte zich in zijn geïmproviseerde toespraak ook nog tot het Larense brandweerkorps en deed dat op een manier die zijn 38 jaar bij Brandweer Laren kenmerkten; zeer betrokken bij de groep: ,,Het was bijzonder om zo lang deel van jullie uit te maken. Toen ik begon waren we met 42 man, nu met zo’n 22. Ik volgde mijn vader op, maar heb zelf geen opvolger achtergelaten. Wel wil ik graag met jullie ervoor zorgen om nieuwe mensen aan te trekken voor dit mooie korps.” Hij blijft dan ook actief achter de schermen op oefenavonden en daarnaast is hij nog beroepsbrandweerman bij de afdeling risicobeheersing en is sinds vorig jaar wijkbrandweerman voor Laren en Huizen.

Tekst: Linda Blok / TekstBlok