Man die brandweerman kopstoot gaf in Mei voor rechter

BUSSUM – De 78-jarige Bussumer die vorig jaar een vrijwillig brandweerman een kopstoot gaf bij een grote brand in Bussum moet zich 22 mei voor de politierechter verantwoorden. Hem wordt mishandeling ten laste gelegd door het Openbaar Ministerie.

Of de Bussumer en de brandweerman elkaar treffen in de rechtbank is de vraag, het Openbaar Ministerie geeft aan dat beiden niet verplicht zijn om te komen. De 78-jarige mag zich laten vertegenwoordigen door een raadsman.

De vrijwillig brandweerman van Logistiek en Ondersteuning kreeg op 21 september een kopstoot van de man die omstander was van de grote brand bij restaurant Pepi’s. De brandweerman was een brandweercontainer aan het lossen en waarschuwde de man die volgens hem te dichtbij stond. Daarop volgde een woordenwisseling en een kopstoot. De brandweerman werd met verwondingen opgenomen in het ziekenhuis en verbleef daar een nacht. De 78-jarige werd aangehouden.

Geweld tegen hulpverleners staat hoog op de agenda bij politiek en hulpverleningsorganisaties. ,,Geweld tegen hulpverleners neemt toe in het land. Zelfs in Gooi en Vechtstreek kregen wij er vorig jaar mee te maken toen een brandweerman een kopstoot kreeg bij een uitruk. Het zijn ontwikkelingen waarvoor wij oog en oor moeten hebben”, zei Erik Ferrari, hoofd brandweerzorg bij Brandweer Gooi en Vechtstreek onlangs nog.

Er ligt nu een wetsvoorstel dat pleit voor een onvoorwaardelijke celstraf als geweld tegen hulpverleners bewezen is. De Raad van de Rechtspraak heeft eind vorig jaar laten weten niet blij te zijn met dit voorstel omdat het geen recht zou doen aan de ernst van zaken. Op dit moment kan de rechter ook nog alleen een taakstraf en of schadevergoeding eisen.