Indrukwekkende laatste eer voor Maxime

MUIDEN – Zichtbaar aangeslagen loopt een groep brandweermannen door een druilerig Muiden. Zij hebben, net als vele andere inwoners van Muiden, de afscheidsdienst bijgewoond van de 14-jarige Maxime. Bij de Hellingstraat stoppen ze even. Er ligt inmiddels een zee van bloemen bij het adres waar vorige week het jonge meisje uit het pand werd gehaald na een woningbrand. Ze overleed enkele dagen later.

Muiden huilt om het verlies van de jonge inwoonster. Familie, vrienden maar ook inwoners en zelfs burgemeester Han ter Heegde namen vanmiddag op zijn of haar eigen manier afscheid. Zo wordt de afscheidsdienst in de H. Nicolaaskerk druk bezocht. Niet alleen binnen, maar ook buiten is het druk. Daar, in de regen, volgen mensen via een tv-scherm de uitvaartdienst. In het centrum is het verder stil. Alleen wat auto’s van passanten verstoren af en toe de rust.

Na afloop loopt de brandweerploeg die als eerste het brandende pand betrad terug naar de kazerne. De ploeg koos ervoor om gezamenlijk de dienst bij te wonen. Zij voegen zich, op hun eigen kazerne aan de Weesperstraat, bij de brandweerlieden van de posten Muiderberg en Weesp die zich ook vorige week met man en macht ingezet hebben om het slachtoffer te redden. Gezamenlijk vormen zij een erehaag. Stapvoets komt de rouwstoet de straat in rijden. De wereld lijkt even stil te staan. Een laatste groet.

De erehaag is een idee van de brandweerlieden zelf en komt niet vaak voor. Maar in overleg met de familie van het jonge slachtoffer is besloten om haar op deze manier de laatste eer te bewijzen. Niet alleen om de nabestaanden te steunen, maar ook voor de eigen verwerking. Het is voor eerst dat een dodelijk slachtoffer is gevallen bij een woningbrand in Muiden en dat gegeven heeft een grote impact op het korps en de korpsen die ook te hulp schoten.