Hulpdiensten over naar vernieuwd C2000 netwerk

REGIO – Vannacht is ook in de regio Gooi en Vechtstreek de migratie van het huidige naar het nieuwe communicatienetwerk C2000 succesvol verlopen. De migratie werd landelijk uitgevoerd.

In Nederland maken meer dan 80.000 hulpverleners 7 dagen per week, 24 uur per dag, gebruik van het C2000 voor de communicatie met de meldkamer en met elkaar. Omdat de technische levensduur van dit netwerk op zijn eind liep moest het netwerk vernieuwd worden. Dit was nodig om een goede mobiele communicatie tussen hulpdiensten te kunnen blijven faciliteren en de veiligheid van betrokkenen te garanderen.

Er was rond middernacht geen C2000 signaal meer te vinden.

In de regio Gooi en Vechtstreek vond de migratie plaats in samenwerking met de regio’s Utrecht en Flevoland. Vannacht waren er van alle hulpdiensten extra mensen in dienst om de migratie uit te voeren en te monitoren. Tijdens de migratienacht was er een aantal uren geen verbinding mogelijk via C2000. In deze periode werd gebruik gemaakt van alternatieve middelen.

De brandweer zou indien nodig uitrukken met een extra brandweerman welke de taak als ordonnans op zich nam. Omdat C2000 enige tijd niet werkte moest de ordonnans via de telefoon contact houden met de meldkamer. Normaal doet de bevelvoerder dit met zijn portofoon.

Rond half twee was het signaal weer in de lucht.

De migratie nam enkele uren in beslag. Het oude netwerk ging niet direct uit, maar eerst op stand-by. Indien nodig kon er direct naar terug geschakeld worden. Een groot team van technische mensen hebben vervolgens de aansluitingen onder de antennemasten omgezet naar het nieuwe systeem. Toen dit was afgerond was er weer landelijke dekking via de ruim 600 zendmasten in Nederland.

Het C2000 systeem was op 5 Juli 2004 operationeel in onze regio. Het systeem verving de afzonderlijke analoge netwerken van de verschillende hulpverleningsdiensten. Vanaf dat moment was het ook niet meer mogelijk om met de scanner mee te luisteren.

Een fragment uit 2004 toen de brandweer overging naar C2000