NEDERHORST DEN BERG – Nu mochten ze in Nederhorst al niet klagen over de bezetting van de brandweerauto’s, maar sinds deze week heeft de kazerne er in één klap een halve autobezetting bij. Joris Krul (35), Sander Poort (31) en Alma Hendricks (28) ontvingen zaterdag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst hun strepen en zijn nu officieel bevorderd tot manschap. ,,Eindelijk, na al die jaren knokken”, is de opgeluchte reactie van de drie.

Het waren twee intensieve jaren voor de drie ‘rookies’. Een opleidingsavond van zeker drie uur, vaak nog een oefenavond, ruim twee uur per week thuisstudie en daarnaast leer-werkplekopdrachten. En dat naast het eigen werk en soms gezin. ,,Daar zijn wij ook voor gewaarschuwd. Je aanmelden is vrijwillig, maar daarna is niks vrijwillig”, zegt Alma. Joris startte al eerder, in 2017, maar was er door omstandigheden even uit en haakte later weer aan bij de manschapopleiding op Crailo. ,,Ik dacht weleens ‘waar ben ik aan begonnen’, maar dit is waar je het voor doet.”

Hij doelt op het klaarstaan voor de inwoners van Nederhorst den Berg. Alle drie zijn het van oorsprong geen Bergers. Joris kwam zeven jaar geleden in Nederhorst wonen, zag een folder voorbij komen en meldde zich spontaan aan. Sander ging als kind weleens met zijn Hilversumse buurman, die beroepsbrandweerman was, mee en werd zo besmet met het brandweervirus. Hij meldde zich aan en verhuisde vlak daarna naar Nederhorst. Alma woonde tot vorig jaar in Huizen waar zij zich aanmeldde. ,,Bij mijn zus in de flat was brand. Ik was altijd al geïnteresseerd. Maar toen ik ze zo dichtbij in actie zag heb ik mij meteen aangemeld.”

Vonk

De liefde bracht haar uiteindelijk naar Nederhorst want tijdens de opleiding sloeg figuurlijk een vonk over tussen Sander en Alma. Hoewel het geen liefde op het eerste gezicht was, blijkt. ,,De eerste keer dat ik haar zag had ze een sportbroek aan, dat vond ik helemaal niks”, grijnst Sander. ,,Maar uiteindelijk vond jij mij eerder leuk dan ik jou hoor”, kaatst Alma gevat terug. Vorig jaar verhuisde ze naar Nederhorst. Daarmee werd Alma meteen de eerste vrouw in de Bergse geschiedenis die als manschap toetreedt tot het korps. Postcoördinator Bart IJkhout sprak haar dan ook nog even met een knipoog toe: ,,Ik dacht dit wordt echt het begin van het eind van de post. Maar we zijn hartstikke trots op je.” Dat gevoel heeft Alma zelf ook zeker: ,,Ik voelde me meteen heel erg welkom hier”, geeft ze aan. ,,Er is hier een open sfeer”, vindt ook Joris. Sander kan zich daar ook in vinden: ,,Ik vond het spannend, maar iedereen staat hier voor elkaar klaar.”

Meldingen

‘Hier’ is in de kazerne in Nederhorst waar 29 brandweermensen klaar staan om één van de twee tankautospuiten te bemannen of met de boot, First Responder of duikbus eruit te gaan. Brandweer Nederhorst staat bekend als een actieve en hechte club. Alma: ,,De eerste keer dat ik hier een uitruk had was de melding drie schapen in de sloot. Ik kwam de kazerne binnen en echt van alle kanten kwamen mensen aanrennen. Bijzonder.” Sander vult aan: ,,Maar zo hoort het toch ook? Je hebt ergens voor gekozen, dan moet je ook gaan, ongeacht wat de melding is.”

Die meldingen leveren inmiddels wel een kleine strijd op in huize Poort-Hendricks. Sander laat Alma graag weten dat hij wel een ‘grote brand’ heeft gehad en zij nog niet. Ook als de piepers gaan is er een kleine strijd. ,,Met name in de nacht. Dan gaat de pieper, sta ik al bij de voordeur en moet ik roepen waar ze nu blijft”, lacht de 31-jarige brandweerman. ,,Ja ja ik weet het, ik ben niet zo vlot wakker”, lacht Alma.

22 mei 2018 : De eerste grote brand voor Sander Poort

Klaargestoomd

De voorbereidingen op die uitrukken waren pittig, maar alle drie kijken ze met een goed gevoel terug op de opleiding. ,,De eerste keer met ademlucht lopen is spannend. Maar daarna doe je het nog een keer en nog een keer… Soms tot vervelens toe. Maar nu je in het echt naar binnen gaat weet je waarom”, zegt Joris. Sander: ,,Je wordt goed klaargestoomd tijdens de opleiding. De instructeurs geven jou het vertrouwen dat je het kunt. Elke lesavond word je sterker, zodat we nu klaar zijn voor elke uitruk.” Alma liep in de opleiding tegen haar angst voor paarden aan. Die ze deels overwon. ,,Adrenaline doet een hoop met je, dan ga je wel.”

Klaar voor het echte werk

Dat herkennen Joris en Sander ook. Na het behalen van de module brandbestrijding mochten zij als aspirant mee op de auto dus hebben zij, net als Alma, hun eerste uitrukken al gehad. ,,Het is mooi om te zien hoe je dan met zijn allen klaar staat. Waar anderen eruit rennen, gaan wij naar binnen”, besluit Sander.

Tekst: Linda Blok / TekstBlok