OM eist tbs met dwangverpleging voor gijzeling bij NPO

HILVERSUM – Tegen de 34-jarige Mohamed C. welke in augustus 2017 een medewerkster van de NPO een uur lang gijzelde op het Mediapark in Hilversum, is in hoger beroep een TBS-behandeling met dwangverpleging geëist.

Mohamed C. pakte ‘s in de ochtend van 17 augustus 2017 op een parkeerterrein van het Mediapark een medewerkster van de NPO beet. Hij bedreigde de medewerkster met een mes, als ze niet meewerkte zou hij haar doden. Hij liep met haar het NPO-gebouw binnen en eiste zendtijd, omdat hij dacht dat hij door de veiligheidsdienst AIVD werd achtervolgd.De medewerkster werd op een stoel vastgebonden. Tijdens het wachten op een cameraploeg werden steeds bedreigende teksten geuit en stak de gijzelnemer zijn mes in muren. Een arrestatieteam maakte uiteindelijk na een uur met behulp van een taser een einde aan de gijzeling.

Op 21 december 2018 heeft de rechtbank Midden-Nederland verdachte ontslagen van alle rechtsvervolging, omdat hij tijdens de gijzeling in een psychose verkeerde en daardoor ontoerekeningsvatbaar was. Wel legde de rechtbank verdachte TBS met dwangverpleging op. Dit had de officier van justitie ook geëist. De verdachte ging in hoger beroep.

Deskundigen
In hoger beroep waren eerder twee onafhankelijke deskundigen opgeroepen door de verdediging. Het draait om de vraag welke vorm van TBS moet worden opgelegd. De deskundigen zijn van mening dat een lichtere vorm, de TBS met voorwaarden, volstaat. Zij concluderen dat deze behandeling het beste is voor verdachte.

TBS met dwangverpleging
Het is een standpunt dat de rechtbank en de advocaat-generaal niet delen. De advocaat-generaal: “In dit geval eist de algemene veiligheid TBS met dwangverpleging. De rechtbank heeft zeer duidelijk en goed gemotiveerd waarom zij afwijkt van het advies van deskundigen. Het is aan de rechter om de belangen van verdachte en de belangen van de bescherming van de maatschappij af te wegen. Gelet op de ernst van de feiten, het recidiverisico en de vraag of verdachte voldoende in staat is om vrijwillig aan een behandeling mee te werken, biedt TBS met voorwaarden onvoldoende waarborgen voor de bescherming van de maatschappij.”

Het Gerechtshof in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.