Horeca Larense ijsbaan voorlopig dicht na geweldsincident

LAREN – De pop up horeca bij de Larense ijsbaan is voorlopig dicht. De uitbater moet van burgemeester Nanning Mol eerst aan diverse eisen voldoen wil de horeca weer open gaan, zoals dagelijks na 18.00 uur beveiliging en het stoppen van alcohol schenken na 19.00 uur. De maatregelen zijn een gevolg van het geweldsincident gisteravond bij Café ’t Bonte Paard.

Daarbij raakten een agent, een verdachte en een medewerker gewond. Inmiddels zijn drie verdachten aangehouden, een man (47) en twee jongens (19 en 15) uit Marknesse (Flevoland). Zij kwamen vanaf de ijsbaan en waren volgens bezoekers al dronken toen zij bij het café nog meer wilden drinken. Dat werd geweigerd door medewerkers van het café waarop volgens omstanders één van de verdachten de ober aanviel. Toen de politie ter plaatse kwam escaleerde het verder en raakte in het tumult een agent gewond. Daarop schoot een agent op één van de verdachten.

,,Voor een dorp als Laren heeft een dergelijke gebeurtenis grote impact. Ik ben geschokt en ik ben vannacht direct met politie naar ’t Bonte Paard gegaan om te luisteren naar de verhalen en om mijn steun te betuigen. Geweld tegen hulpverleners is absoluut ontoelaatbaar. Iedereen blijft met zijn handen van onze hulpverleners af. Ik sta continu in contact met de politie. Op het moment dat de gewonde agent bezoek wenst, zal ik hem direct bezoeken”, zei burgemeester Nanning Mol.

De uitbater van Wintervillage Laren heeft inmiddels om de tafel gezeten met de burgemeester en heeft een plan van aanpak opgesteld. Daarin staat dat er geen sterke drank meer geschonken mag worden, er na 19.00 uur sowieso geen alcohol geschonken moet worden en dat er na 18.00 uur beveiliging moet zijn. Ook moeten goede afspraken gemaakt worden met de politie. De burgemeester kan deze afspraken nog aanscherpen als hij dat nodig acht.
Voor inwoners en bezoekers van Laren die het incident van dichtbij hebben meegemaakt en die de behoefte hebben aan een luisterend oor, organiseert de gemeente op dinsdagavond 10 december een bijeenkomst. In aanwezigheid van de burgemeester, politie en professionele ondersteuners kunnen direct betrokkenen praten over het incident. Meer informatie over de bijeenkomst volgt zo snel
mogelijk via de Gemeente Laren.