Gooise brandweer rukt nu ook uit voor reanimaties

REGIO –  In navolging van buurregio’s Utrecht en Flevoland rijdt Brandweer Gooi en Vechtstreek sinds gisteren ook voor reanimaties. Het doel is om zo snel mogelijk in de eerste cruciale minuten na een hartstilstand een reanimatie uit te voeren.

Brandweer ‘s-Graveland is voorbereid op reanimaties

Hoe belangrijk dat is weet brandweerman Johan Landwaart, postcoördinator van Brandweer ’s-Graveland. ,,De ambulance doet er 12 minuten over om in Kortenhoef te komen, hoe lang moet je wachten bij een reanimatie?”, schetst hij het beeld in zijn gebied. Hij opperde een aantal jaar geleden al het idee om als brandweer officieel te gaan rijden op reanimaties. ,,Veel brandweermensen zijn al lid van Hartslag Nu, maar het is mooi dat wij nu samen de inwoners kunnen gaan helpen. Als brandweer zijn we betrokken bij ons dorp, wij staan er midden in en voelen ons 24/7 verantwoordelijk”, vertelt hij bevlogen.

Ambulances hebben wettelijk een opkomsttijd van 15 minuten, de brandweer heeft voor de meeste incidenten 8 minuten de tijd om ter plaatse te komen en dat lukt in veel gevallen ook. Verder is er in het land en dus ook in Gooi en Vechtstreek een fijnmazig netwerk van kazernes, waardoor in veel gevallen de brandweer eerder dan de ambulance ter plaatse kan zijn. Bij reanimaties telt elke seconde en dus wordt in steeds meer plaatsen ook de brandweer mee gealarmeerd zodat deze de reanimatie alvast kan starten.

In Veiligheidsregio Utrecht rijden vanaf 2016 al alle brandweerposten mee op reanimaties. In Veiligheidsregio Flevoland rijden de beroepsbrandweer van Almere (sinds 2012) en Lelystad (sinds 2016) mee voor een AED-uitruk. In de rest van die regio rijdt de brandweer niet mee omdat deze niet sneller dan de ambulance ter plekke kan zijn.

In de regio Gooi en Vechtstreek zou het om zo’n 120 reanimaties per jaar gaan. Brandweerlieden mogen met de standaardbezetting van zes personen op een auto uitrukken, maar mogen ook met een dienstauto of twee of vier personen op een tankautospuit uitrukken als de melding zeer spoedeisend is. Als de ambulance eenmaal ter plekke is nemen de verpleegkundigen de reanimatie over. De extra taak voor de brandweerlieden kost rond de 500 euro per uitruk, is uit onderzoek van de Veiligheidsregio Utrecht gebleken. De kosten worden door de brandweer gedekt uit de algemene middelen.

Gisteren werd in Hilversum officieel de samenwerking tussen de Veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek bekrachtigd met diverse handtekeningen en één van de meest zichtbare voorbeelden van het samenwerken is het ook op reanimaties gaan rijden in Gooi en Vechtstreek. ,,De samenwerking levert al heel veel mooie dingen op. Sommige zaken gebeurden al gezamenlijk maar zijn dankzij de samenwerkingsovereenkomst nog makkelijker geworden. Wij zijn op zoek naar de goede dingen in elkaars organisaties om die te delen. Zie het maar als je schoonfamilie steeds beter leren kennen. Voor de toekomst moet je denken aan bijvoorbeeld samenwerken tussen het duikteam hier en de drie duikteams in Flevoland, maar ook aan de meldkamers samenvoegen”, vertelt John van der Zwan, commandant Brandweer bij beide Veiligheidsregio’s.

John Van der Zwan commandant brandweer, en René Ton directeur RAV Gooi, ondertekenen samenwerking brandweer reanimaties

Als de officiële bijeenkomst ten einde loopt is het voor Johan Landwaart tijd om weer richting zijn kazerne te gaan. ,,Je weet nooit wanneer er een uitruk is en dan moeten we klaar staan”, besluit hij.

Tekst: Linda Blok/TekstBlok