Brand zonnepanelen Eemnes door kortsluiting

EEMNES – Op 13 september dit jaar ontstond er brand in het dak van de woning aan de Zuidersingel in Eemnes. Ook de naastgelegen woningen liepen ernstige schade op. Er is onderzoek uitgevoerd naar de oorzaak van de brand. Hieruit is gebleken dat de brand is ontstaan door kortsluiting in een zonnepaneelconnector.

Oorzaak brand
De woningen zijn voorzien In-daksystemen deze liggen niet op de dakpannen, maar de zonnepanelen vormen in plaats van de dakpannen het dak. In 2018 en de eerste maanden van dit jaar zijn door dit soort zonnepaneelinstallaties zeker dertien huizen in brand gevlogen. De belangrijkste oorzaken voor brand zitten niet in de panelen maar in de elektrische verbindingen zoals de kabels en de stekkers die achter de panelen zijn gemonteerd.

Uit onderzoek is gebleken dat de brand aan de Zuidersingel is ontstaan door een combinatie van 2 factoren. Er is kortsluiting ontstaan in een zonnepaneelconnector welke in het dak serieel aangesloten was op een omvormer. Dit heeft in deze situatie geleid tot hoge temperaturen in de hier gebruikte connectoren waarna kortsluiting is ontstaan en de boel in brand is gevlogen.

Herstel
Deze week heeft de Alliantie de getroffen bewoners en de bewoners van de overige eengezinswoningen en appartementen benaderd over de oorzaak van de brand. Gisteren zijn er direct voorbereidingen gestart voor de herstelwerkzaamheden van de 3 woningen.  Eerst wordt de brandschade aan de daken van de woningen hersteld om daarna de water- en roetschade weg te nemen.

Alle zonnepanelen worden verwijderd omdat hierachter de connectoren zitten en deze moeten worden vervangen. Ook word er een preventieve maatregel getroffen om de veiligheid te waarborgen. Dit gebeurd o.a door het plaatsen van brandwerend materiaal en een systeem om de spanning en de temperatuur niet op te laten lopen. Als er toch kortsluiting ontstaat, schakelt de aardlekschakelaar direct de elektra uit.

Het streven is om voor de kerst de getroffen woningen op te leveren aan de bewoners.