Nieuwe politiecamera betrapt appende automobilisten

‘T GOOI – Bellen, appen of nog even een foto liken op Facebook in de auto kan vanaf deze week bijna niet meer ongezien. Vanaf 1 oktober werkt de Politie Midden-Nederland namelijk met een slimme camera die ziet of een bestuurder met een telefoon of tablet in de hand rijdt. De camera stond deze week al op het viaduct boven de A1 bij De Witte Bergen en kan ingezet worden in de hele regio. Daarnaast is er landelijk nog ook een camera beschikbaar.

De zogenaamde slimme camera herkent of een bestuurder een telefoon, tablet of navigatiesysteem in de hand heeft en fotografeert ook het kenteken. De beelden worden doorgezonden naar een politieman of -vrouw en deze bekijkt voor de zekerheid de beelden nogmaals. Een overtreding kost 240 euro. De brief van het Centraal Justitieel Incassobureau kan vrij vlot volgen omdat de beelden meteen doorgestuurd worden. Op deze manier kan de politie op grotere schaal makkelijker controle uitvoeren. Normaal moesten eerst bestuurders staande gehouden worden.

Het verbod op het niet-handsfree gebruiken van apparatuur in de auto is er al lang (sinds begin jaren negentig), maar is dit jaar uitgebreid. Vanaf 1 juli mag je geen enkele mobiele elektronische apparatuur meer vasthouden als je rijdt, dus ook geen navigatiesysteem, tablet en muziekspeler. En het verbod geldt nu ook voor fietsers. Voor hen kost een overtreding 95 euro. Voor bestuurders van een brommer of snorfiets kost het niet handsfree gebruik 160 euro.

Doel is het terugdringen van verkeersdoden. Dat aantal is vorig jaar weer gestegen. Mogelijk is het bellen en appen tijdens het rijden één van de oorzaken, maar harde cijfers hierover zijn niet bekend. In 2015 overleed de toen 13-jarige Tommy-Boy Kulkens uit Kortenhoef toen hij de Franse Kampweg overstak. De jongen keek op zijn mobiele telefoon en zag de auto die hem aanreed nooit aankomen. Zijn vader heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt om appen/bellen op de fiets te verbieden en met succes.