Huizer jeugdbrandweer zevende in landelijke finale

HUIZEN / HARDENBERG – Ze hadden misschien op een hogere klassering gehoopt, maar met de zevende plek tijdens de finale ging de jeugbrandweer Huizen toch met een goed gevoel naar huis. Zaterdag speelde de ploeg de finale van de jeugdbrandweerwedstrijden in de klasse aspiranten lage druk in Hardenberg.

In die klasse kunnen gebouwen met meerdere verdiepingen onderdeel zijn van de wedstrijd en dat was vandaag ook het geval. Tien ploegen moesten een middelbrand bestrijden in een flat. De brand was op een hoger gelegen etage en onderweg kwamen de ploegen ook nog een slachtoffer tegen. De wedstrijd werd vandaag met water in de slangen gespeeld (waar normaal vaak lucht gebruikt wordt). ,,Dat maakte het wel wat zwaarder, zeker nu we die trappen op moesten. Maar we hadden snel afgelegd en ook snel het slachtoffer gered”, vertelt bevelvoerder Marlin Blaas (16).

Middelbrand trainen

De Huizer jeugdploeg bestond verder uit pompbediende Nout van der Poel, Michael de Groot en Jesse Bout (waterploeg) en Floris-Jan Weijermans en Thijs Brasser (aanvalsploeg). Zij trainden afgelopen weken nog even extra voor de finale. ,,We hebben wat andere scenario’s geoefend en daar zat een middelbrand ook tussen”, vertelt Marlin.

Ondanks de snelle redding van het slachtoffer en de goede inzet kwam de jeugdbrandweer Huizen niet verder dan de zevende plek. ,,We hebben het hartstikke goed gedaan, maar hebben wat kleine dingen over het hoofd gezien en dat kan niet in zo’n finale”, verklaart Marlin. Toch stapte de ploeg trots weer in de auto naar huis. ,,Als ze in het echt op deze manier een inzet hadden gedraaid dan hadden ze dat top gedaan”, besluit jeugdleider Gert-Jan Schram.

Jeugdbrandweer Nederland bestaat dit jaar 50 jaar, de Huizer jeugdbrandweer gaat al 45 jaar mee. In al die jaren bereikte de wedstrijdploeg 38 keer een finale van wedstrijden en won deze 5 keer. Naast de wedstrijden is de jeugdbrandweer vooral een plek om te leren. De jeugdbrandweer Huizen oefent elke dinsdagavond. Aanmelden kan vanaf 12 jaar (tot 18 jaar) via huizen@jeugdbrandweer.nl.