Beroepsvisser gepakt voor stropen op Loosdrecht

LOOSDRECHT – Een beroepsvisser is vrijdagavond betrapt met bijna 400 kilo illegaal gevangen paling. De visser werd vrijdagavond aangehouden op de Loenderveense Plas nadat hij zijn fuiken leeg had gehaald. Hier ging een week lange observatie aan vooraf naar aanleiding van een melding.

Op zondag 29 september kwam een melding binnen bij de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) voor de provincie Utrecht. De dienst verzorgt onder andere voor de provincie handhaving in natuurgebieden. De melding betrof een boot die gezien was op de Loenderveense Plas, waar varen ten strengste verboden is.

Na controle van de opsporingsambtenaren (BOA’s) te water bleek het toegangshek naar de plas te zijn geforceerd. Vanaf dat moment werd er een observatieactie opgezet door BOA’s van de RUD Utrecht en Noord-Holland, Waternet, Recreatieschap Midden-Nederland en Natuurmonumenten.

Aanhouding
Vrijdagavond leidde dit tot de aanhouding van een beroepsvisser van buiten de regio. De man werd klem gevaren en bleek ruim 370 levende schieralen aan boord te hebben. Deze werden in grote kuipen vervoerd. Daarnaast werden diverse stroopgereedschappen aan boord aangetroffen. Een speciaal geprepareerde auto voor het vervoer van de vissen werd elders aangetroffen. De boot, auto en stroopmaterialen zijn in beslag genomen. Alle schieralen zijn direct na de aanhouding teruggezet in de Loenderveense Plas.

Gevangenisstraf
De schieraal is een volwassen paling die paairijp is. De schieraal is een Europees beschermd dier. In de maanden september, oktober en november is het voor iedereen verboden om aal in het bezit te hebben op of nabij het binnenwater, de kustwateren en de zee. Deze maatregel vloeit voort uit het nationaal aalherstelplan en is bedoeld om de volwassen alen, die zich willen voortplanten, de kans te geven weg te trekken naar hun paaigebied. Een visser die zich niet aan deze regels houdt hangt een zware straf boven het hoofd: maximum straffen van 6 jaar gevangenisstraf en of een boete tot 880.000 euro. Daarnaast zijn er verbalen geschreven voor o.a. varen in verboden gebied, vissen buiten het seizoen en vissen zonder vergunning.