Laatste eer voor oud-brandweercommandant Jan Lam

LOOSDRECHT – ‘Zijn brandweerjongens’ hebben oud-commandant Jan Lam vrijdag naar zijn laatste rustplaats gebracht. De Loosdrechter overleed vorige week zaterdag op 78-jarige leeftijd in het ziekenhuis. Naast familie en vrienden brachten ook veel (oud-) brandweermensen een laatste groet.

Een brandweerbegrafenis was de laatste wens van Jan Lam en die kreeg hij. Vrijdagochtend werd de kist door oud-brandweermensen op een Amerikaanse brandweeroldtimer, in bezit van een korpslid, gezet voor een laatste rit door het door hem zo geliefde Loosdrecht. Langs zijn huis volgde de route naar de Oude Kerk waar de afscheidsplechtigheid plaats vond. Daar stelden korpsleden en oud gedienden zich op voor een erehaag.

Jan Lam begon september 1959 bij Brandweer Loosdrecht en zou het korps veertig jaar dienen. In die jaren maakte hij de grote ontwikkelingen binnen brandweerland allemaal mee. Lam begon in een tijd dat de tankautospuit nog de Austin was, er brand bestreden werd zonder ademlucht en er uitgerukt werd vanuit de brandweergarage naast het gemeentehuis.

Jan Lam hield zijn jongens goed in de gaten bij de grote brand in Mei 2019 aan de Oude Molenmeent.

Ademlucht

In de veertig jaar die volgden werd hij één van de aanjagers binnen het korps Loosdrecht: hij was een altijd enthousiaste en gedreven brandweerman en later ook bevelvoerder. Half jaren zeventig begon hij daarnaast als instructeur voor de regio en hield dat 28 jaar vol. Hij stond zo aan de basis van veel brandweermensen. Lam was een strenge leermeester en er zijn legio anekdotes over het gebruik van zijn stokje (een tik als je het niet goed deed) tijdens het ademlucht lopen.

Betrokken

De brandweer en Loosdrecht zaten diep in zijn hart en dat resulteerde in 1990 tot zijn aanstelling als vrijwillig commandant wat hij tot 1998 bleef. Ook daarna bleef hij altijd betrokken bij ‘zijn jongens’ zoals hij ze zelf altijd omschreef. Hij werd erelid van de brandweervereniging en was op vele oefenavonden en open dagen te vinden. Als bevelvoerder van een ploeg oud-brandweerlieden deed hij jaren mee aan brandweerwedstrijden. Jong en oud genoten altijd nog van de vele verhalen die Lam wist te vertellen over zijn bijzondere brandweerjaren.

Hoewel de Loosdrechter verknocht was aan zijn dorp werkte hij jaren in Hilversum bij de gemeente en verbleef hij graag op het door hem zo geliefde eiland Texel. Lam woonde tot zijn overlijden op de Oude Molenmeent en mocht daar in mei dit jaar nog een grote brand, waar ‘zijn jongens’ in actie kwamen, aanschouwen. Voor het laatst.

Tekst: Linda Blok / TekstBlok