Gouden tijden herleven tijdens brandweerwedstrijd

KAMERIK – ,,Of we geoefend hebben? Ik dacht het niet!” Het antwoord van bevelvoerder Gijs Meijers zegt alles over de insteek van de brandweerwedstrijden oude stijl zaterdag in Kamerik: het gaat om het plezier. Een delegatie oud-brandweermensen uit Loosdrecht trad als eerste van zes ploegen zaterdagochtend aan.

Voor de Loosdrechtse ploeg is het een bijzondere wedstrijd. De eerste zonder hun pas overleden bevelvoerder Jan Lam. ,,Dit was de wens van Jan: deze wedstrijd spelen”, vertelt Arie de Kloet, vandaag ordonnans oftewel ‘wandelende portofoon’. De wedstrijd in het Utrechtse Kamerik wordt namelijk geheel gespeeld in oude stijl, de tijd dat er nog geen portofoon was om berichten onderling door te geven. Hij hoeft tijdens de wedstrijd niet alleen de benen onder zijn lijf vandaan te lopen, want hij wordt bijgestaan door Jordan (11), de kleinzoon van Jan Lam. Een dag na de indrukwekkende begrafenis van zijn opa staat hij ’s ochtends vroeg alweer paraat om de ploeg te ondersteunen, ook geheel volgens de wens van zijn opa. Als een echt lid van het team poseert hij tussen de mannen en vrouw, met op zijn hoofd de oude helm van opa Jan.

In stijl

Rond 9.30 uur komt de melding en mogen de brandweermensen instappen. Niet in zomaar een busje of tankautospuit, maar Loosdrecht komt geheel in stijl met de Amerikaanse oldtimer van brandweerman Rutger van ’t Klooster naar de slagerij waar brand gemeld is. Het starten kost nog even wat tijd, maar dan zijn ze onderweg in ouderwetse opstelling: bevelvoerder Gijs Meijers, aanvalsploeg Rut van Henten en Miranda Kerkhof, ordonnans Arie de Kloet en hulp ordonnans Jordan, waterploeg vader en zoon Ton en Douwe Krook, slangenploeg Herman Machielse en Jan de Kloet en pompbediener Dick van Dijk.

Opstelcommando

Buiten de slagerij staat ‘slager Johan’, een voormalig brandweerman uit Kamerik, voor zijn pand met in zijn hand een bloederig deel varkenspoot. ,,Brand, brand! Schiet toch eens op”, roept hij wanhopig. Maar voordat de slangen gerold worden volgt eerst nog een opstelcommando van de bevelvoerder. Na het ‘geef acht’, wordt begonnen met het opbouwen van de waterwinning, ook geheel in oude stijl. Vader en zoon Krook gooien met veel enthousiasme de zuigslang in het open water. De slangenploeg loopt vooruit om op het verdeelstuk twee slangen aan te sluiten. De aanvalsploeg neemt samen met de bevelvoerder alvast een kijkje in de schuur van de slagerij. Zonder ademlucht, want ook dat was er voor de jaren zestig niet of nauwelijks. ,,Een grote rode boerenzakdoek was vroeger het enige dat je had”, vertelt de ordonnans.

Ordonnans Arie de Kloet

Lopende portofoon

De bevelen van bevelvoerder Gijs worden door hem en zijn hulp ordonnans lopend doorgegeven aan de rest van de ploeg. Zo blijken nog twee slachtoffers vermist en zijn er voor de doorgeslagen ‘brand’ nog meer stralen water nodig. En waar de ordonnans het even niet voor kan lopen is Ton Krook niet te beroerd om nog even een ouderwetse brul richting de anderen te geven.

Bevelvoerder Gijs Meijers

De slachtoffers worden snel gevonden en in veiligheid gebracht en na wat ‘bluswerk’ is het tijd om in te pakken. Jordan kan zijn warme brandweerjas weer uit en zware helm afdoen. ,,Je opa zou trots op je zijn, daar ben ik van overtuigd”, zegt de ordonnans tegen zijn hulp.

Hard werken

Dan is het tijd voor slangen rollen. Alsof ze het onlangs nog gedaan hebben wordt al het materiaal weer netjes opgeruimd. ,,Ik heb jullie in tijden niet zo hard zien werken”, grapt chauffeur Rutger van ’t Klooster. De ploeg lacht. ,,Als ik hier dan weer zo bezig ben dan begint het wel te kriebelen. Maar het is goed zo. Mijn tijd is geweest”, zegt voormalig brandweervrouw Miranda. Ordonnans Arie kent het gevoel: ,,Brandweerman dat ben je en dat blijf je. Dat zit in je bloed.”

Brandweervrouw Miranda Kerkhof

Aan de brandweerwedstrijd in Kamerik deden zes ploegen mee uit onder andere Kockengen, Leersum en Renswoude. Loosdrecht ging er met de tweede prijs vandoor: een beker. Dezelfde prijs was er ook voor Jordan als jongste deelnemer in het veld. De oud-gedienden van Leersum wonnen de wedstrijd. De brandweerstrijd wordt jaarlijks georganiseerd en komt voort uit ‘Oud Goud’, een vereniging waar onder andere oud-bevelvoerders elkaar ontmoeten.

 

Tekst: Linda Blok/TekstBlok