Jeugd heeft de toekomst bij Brandweer Huizen

HUIZEN – Zelf blussen, alle auto’s van buiten en binnen uitgebreid bekijken en het echte werk van dichtbij aanschouwen tijdens demonstraties. De Brandweerdag Huizen trok gisteren met dit programma dan ook veel jonge brandweerfans en hun ouders. De jeugd heeft de toekomst weten ze als geen ander in Huizen.

Elk brandweerkorps in de regio zit verlegen om nieuwe vrijwilligers, zo ook in Huizen. Toch kan het korps bijna elk jaar rekenen op nieuwe aanwas. Een groot deel daarvan komt uit de eigen jeugdbrandweer. Het jeugdkorps bestaat dit jaar 45 jaar en liet gisteren op de open dag op de kop van de Oude Haven zien waar het toe in staat is: uiterst professioneel en geconcentreerd werden diverse oefeningen door de jeugdbrandweer gedemonstreerd. Dat het een goede ploeg is blijkt ook uit het feit dat de jeugdbrandweer 5 oktober in de landelijke finale van jeugdbrandweerwedstrijden staat.

Veilig leven

Op de Brandweerdag Huizen presenteerden ook de wijkbrandweermannen zich. Onder de luifel van hun Brandveilig Leven-aanhanger kreeg het publiek uitleg over het voorkomen van branden. ,,De droger bijvoorbeeld is één van de grootste risico’s in huis. Eén vonkje van een rits in de droger en de stoffige filter of afvoer vliegt zo in brand. Goed schoonmaken dus”, doceerde wijkbrandweerman Hans Schotsman, die een dag eerder nog het einde van zijn repressieve brandweerleven vierde. Hij toonde ook rookmelders die met elkaar kunnen communiceren. ,,Ideaal om er één in het huis van de wat oudere buurvrouw te hangen en de ander bij jezelf. Dan word je ook gealarmeerd als bij de buurvrouw iets niet goed gaat. We blijven allemaal langer thuis wonen op oudere leeftijd, maar dat moet en kan een stuk veiliger.”

 

Vorig artikelTraumahelikopter landt in Loosdrecht voor medische noodsituatie
Volgend artikelFietser geschept door auto in Hilversum