Granaten gevonden bij werkzaamheden langs spoor

NAARDEN – Tijdens graafwerkzaamheden bij de spoorvernieuwing Naarden-Bussum zijn er twee oude granaten gevonden. Medewerkers stuitten woensdagavond op de spoorlijn achter de Juliana Van Stolberglaan op de granaten en staakten direct hun werkzaamheden. ProRail incidentenbestrijding en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwamen ter plaatse. Na een kort onderzoek door de EOD bleek het om twee brisantgranaten te gaan uit de Tweede Wereldoorlog. De granaten zijn veiliggesteld en zullen op een later tijdstip ontmanteld en vernietigd worden. De werkzaamheden konden hierna worden hervat.

Munitietrein
Vermoedelijk zijn de granaten afkomstig van een ontplofte munitietrein. Op 30 november 1944 werd een Duitse munitietrein beschoten in het Naardermeer. De trein werd als dekking achter de huizen van de Juliana Van Stolberglaan stil gezet. De trein wordt net zo lang beschoten tot de hele trein ontploft. Alle huizen in de omgeving raken zwaar beschadigd door de enorme explosie.

Foto : OvDRail_Jan