Einde oefening ‘brandweerspeeltuin’ Crailo

CRAILO – Het is nu echt einde oefening voor oefencentrum Crailo. Gisteren werden de laatste spullen, zoals helmen, gereedschap en toiletunits, tentoongesteld voor de openbare veiling. De kijkdag van veilingsite BVA trok bedrijven, handelaren maar ook brandweermannen. ,,Of ik nog een helm zoek? Hoeveel wil je er hebben?”, lacht brandweerman Jos ter Beek (62).

Hij is 40 jaar bij de brandweer in Muiderberg en heeft net een Koninklijke Onderscheiding gehad. Brandweerspul zoekt hij niet, het gereedschap trekt hem meer. De ontmanteling van Crailo doet hem weinig. ,,Tja in die veertig jaar heb ik zoveel zien veranderen… Maar het is zonde van het terrein. Je kon hier mooie oefeningen draaien, zo hadden we hier een vliegtuigwrak. Daar kwamen dan vlammen uit. Wel grappig. Ach ik heb in al die jaren wel voor hetere vuren gestaan in het echt.” Al mist de Muiderberger nog wel één uitruk bovenaan zijn lijstje: een flinke brand in het Muiderslot. ,,Ben tientallen keren uitgerukt voor nop omdat het alarmsysteem een storing had maar echt iets was er nooit.”

Zweten
Bijzondere herinneringen heeft Ter Beek niet aan de veilingspullen, maar wel aan wat er aan de andere kant van de hal staat: de PPMO baan waar brandweermensen hun Periodiek Preventief Medisch Onderzoek moeten doen. Nog tot eind dit jaar blijft die baan in gebruik. Ter Beek kan het niet laten en laat op zijn 62ste nog even zien hoe het moet: met groot gemak tikt hij een zware bal tegen de bovenkant van de korf. Dat moet het slopen van plafonds voorstellen. ,,Ik heb wat lopen zweten hier. Want vooral het gebukt lopen valt niet mee voor mij. Daar heb ik flink op moeten oefenen.”

 

Zonde
Wie wel veel herinneringen heeft aan Crailo is brandweerman Ron. Hij werkte er ruim acht jaar, waaronder als PPMO testleider. Met lede ogen ziet hij aan hoe handelaren ‘zijn’ spullen bekijken. ,,Die kopen het op en verkopen het zo weer door. Zonde. Ik had er best raad mee geweten, maar ja dan moet je wel een terrein hebben om een oefencentrum te kunnen starten”, droomt hij.

Leeg
Van bijna elke bezoeker krijgt hij de vraag of die twee tankautospuiten die er staan ook te koop zijn. Het blijken oefenauto’s die blijven en op kazernes in de regio een plek krijgen. ,,Van de week zijn ze nog gebruikt voor een oefening en heb ik ze weer teruggereden naar hier. Dan kom je aan op een donker terrein, bijna lege hal. Het is net als thuiskomen in een huis dat je verkocht hebt maar al leeg staat. Ik vind het helemaal niks.”

Speeltuin voor professionals
Crailo blijft voor hem altijd een bijzondere plek. ,,Het was een speeltuin voor professionals. Hier kon je binnen bepaalde kaders en regels perfect spelen met omstandigheden, realistisch oefenen in panden waar je veel mogelijkheden had voor verschillende scenario’s. Hier werd echt gestookt met hout. En dat is wat anders dan dat je een gasgestookt vuur hebt met geënsceneerde rook. Die rook lost op als het warm is. Rook van houtverbranding niet. Daarin kun je niet zonder ademlucht lopen, kun je echt de rook lezen en moet je daarop anticiperen. Dat was het echte werk en dat op maximaal een kwartier rijden. Helaas is dat nu einde oefening.”

De openbare veiling loopt nog tot en met maandag 18.00 uur. Afhalen van de spullen kan half juli. 

Tekst: Linda Blok / TekstBlok