10 jaar cel voor doodsteken vriendin in Hilversumse villa

HILVERSUM – Een 23-jarige Rotterdammer is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar voor het doodsteken van zijn vriendin Mimi Fuanani in een villa aan de Waldecklaan in Hilversum. Op 6 juli vorig jaar heeft hij haar 27 keer gestoken met een mes waardoor zij is komen te overlijden. De officieren van justitie hadden eerder een gevangenisstraf van achttien jaar geëist.

Vlak voor het neersteken hebben de verdachte en het slachtoffer plezierige seks gehad, zo heeft hij verklaard. Volgens de man is hij daarna gaan douchen en is het slachtoffer – met wie hij een beginnende relatie had – schreeuwend en met een mes op hem af komen stormen. In doodsangst heeft hij naar eigen zeggen vervolgens het mes afgepakt en haar daarmee 27 keer gestoken. Daarna heeft hij de woning verlaten en heeft de man geprobeerd zelfmoord te plegen door op de A27 voor een auto te lopen. Hij was op dat moment onder invloed van MDMA, heeft libidopillen geslikt en ontsmettingsalcohol ingenomen. Drie dagen later is het lichaam van de 22-jarige Mimi gevonden.

Strafbaarheid verdachte
De man heeft bekend het slachtoffer te hebben gestoken met een mes. Hij zegt dat hij dat heeft gedaan omdat zij met het mes op hem af kwam gerend, dat hij zich heeft willen verdedigen en dat hij daarin door doodsangst te ver is gegaan (noodweerexces).  De rechtbank vindt het geschetste scenario onvoldoende aannemelijk geworden. Het slachtoffer zou uit het niets verdachte hebben aangevallen terwijl hij onder de douche stond. Niets wijst erop dat de vrouw, nadat zij seks hebben gehad, ineens boos zou zijn geworden. Bovendien heeft de man op veel vragen geen antwoord willen geven.  De rechtbank vindt de verklaring van de man hierdoor niet aannemelijk geworden. De man is dan ook strafbaar voor het doodsteken van Mimi.

Geen motief
Anders dan de officieren van justitie is de rechtbank er niet van overtuigd dat de man een vooropgezet plan had om Mimi te doden, zodat hij van moord wordt vrijgesproken. De man heeft op een gewelddadige wijze een einde gemaakt aan het nog jonge leven van Mimi. Hij heeft geen inzicht willen geven in de reden hiervoor.  Hierdoor zullen de nabestaanden en vrienden moeten leven met onzekerheid over wat er die dag precies is gebeurd. Dit rekent de rechtbank de man zwaar aan. Het geweld heeft bovendien overdag in een woning met meerdere wooneenheden en in een woonwijk plaatsgevonden.