Zaterdag open dag brandweer Loosdrecht

LOOSDRECHT – 180 keer zagen inwoners van Loosdrecht, Kerkelanden en Hilversum-Zuid de brandweer uit Loosdrecht vorig jaar langskomen met zwaailicht en sirenes, maar zaterdag 29 juni is het mogelijk om een retourbezoek te brengen aan de kazerne aan de Oud-Loosdrechtsedijk 4. Brandweer Loosdrecht opent dan de deuren van 10.00 tot 16.00 uur.

Door : Linda Blok / TekstBlok

Het is alweer wat jaren geleden dat brandweer Loosdrecht de deuren van de relatief nieuwe kazerne opende. De 17 vrijwilligers vonden het nu tijd voor een open dag. “Om te laten zien wie we zijn en wat we doen. En om geïnteresseerden kennis te laten maken met de brandweer, want we zijn nog dringend op zoek naar nieuwe mensen”, vertelt Jasper Snoeren, vrijwillig brandweerman.

Materieel
Tijdens de open dag is het mogelijk de kazerne van binnen te bekijken, net als de eigen voertuigen: de tankautospuit en TS2 (snel interventievoertuig voor twee brandweermensen). Ook staat de hoogwerker van Brandweer Hilversum er om uitleg te geven wat dit voertuig regelmatig doet bij uitrukken in en rond Loosdrecht. Ook team Brandonderzoek en een stand van Brandveilig Leven zijn aanwezig.

Demonstraties zijn er ook om 11.00, 13.00 en 15.00 uur, onder andere van de brandweer Loosdrecht (een verkeersongeval met beknelling) en van de jeugdbrandweer Bussum.  Bezoekers kunnen zelf ervaren hoe het is om in de rook de uitgang van een pand te vinden en hoe het is om een auto te knippen met zwaar redgereedschap. Kinderen kunnen meedoen aan brandweerspelletjes en genieten van een springkussen.

Loosdrecht toen en nu
Brandweer Loosdrecht heeft een rijke historie, volgend jaar viert de vrijwillige brandweer Loosdrecht het 95-jarig bestaan en ook dat wordt zichtbaar zaterdag. Voormalig brandweerman en historicus Arie de Kloet toont voorwerpen en foto’s uit het verleden en daarnaast zijn drie oldtimers te bezichtigen, waaronder de ooit eerste auto van brandweer Loosdrecht: de Austin. Die komt speciaal voor de open dag nog een keer naar Loosdrecht.

De Austin brandweer oldtimer tijdens 80 jaar brandweer Loosdrecht in 2005

Oppasmoeders
Iedereen is welkom op de open dag, maar een bijzonder welkom is er voor inwoners uit Nieuw-Loosdrecht, Kerkelanden en Hilversum-Zuid, want de brandweer Loosdrecht zit dringend verlegen om nieuwe brandweermensen. Zowel mannen als vrouwen, benadrukt Snoeren. Binnen Brandweer Loosdrecht lopen sinds de jaren negentig al vrouwen rond en ook nu is er één in opleiding. Brandweer Loosdrecht bestaat uit enthousiaste brandweermensen die nog steeds ondersteund worden door vele oud-leden. “Zij helpen bij de open dag, bij oefeningen, maar ook kennen wij oppasmoeders. Het zijn vrouwen van (ex)brandweermannen of ex-brandweervrouwen die bij een uitruk direct naar de kazerne komen. Op die manier kunnen mensen met kinderen ook brandweerman- of vrouw worden. De oppasmoeders passen dan op de kinderen zodat de uitruk plaats kan vinden”, vertelt Snoeren.

De vrijwillige Brandweer Loosdrecht kent een rijke historie. Regelmatig opent de post de deuren, zo ook in 1980.

Foto: archief De Kloet / Open dag brandweer Loosdrecht 13-9-1980

 

De open dag is zaterdag 29 juni van 10.00 tot 16.00 uur. De brandweer raadt aan om met de fiets te komen in verband met de belangstelling en beperkte parkeergelegenheid in de omgeving.