Warme open dag brandweer Loosdrecht

LOOSDRECHT – Een ritje met de tankautospuit, ruim 30 meter omhoog met de hoogwerker voor een bijzonder overzicht en helpen blussen. De open dag van Brandweer Loosdrecht stond vandaag vooral in het teken van doen. Met een verfrissend waterspektakel als slot van de warme dag.

Door : Linda Blok / TekstBlok

Het is om 10.00 uur al warm op het grasveld naast de kazerne. Daar staan ruim tien brandweervoertuigen opgesteld voor bezoekers. Jong en oud kunnen drie oldtimers, de boot, logistieke voertuigen, tankautospuiten en snelle interventie voertuigen bekijken en wie mazzel heeft mag zelfs een zwaailicht en sirene aandoen.

Rondrit brandweerauto
Eén van de voertuigen rijdt regelmatig een rondje met enthousiaste kinderen en hun ouders aan boord. De hoogwerker van Brandweer Hilversum is er ook en ook daar is het mogelijk om een tochtje mee te gaan. Naar 32 meter hoogte welteverstaan. Het geeft een mooi uitzicht op de kazerne en het terrein. Voor beide ritjes is het mogelijk een donatie te doen aan Stichting Hoogvliegers die kinderen met een handicap of ziekte een onvergetelijke dag bezorgd.De enthousiaste vrijwilligers staan klaar bij de voertuigen, demonstraties en stands om meer uitleg te geven over het brandweervak, brandveilig leven en het vrijwilligerswerk bij Brandweer Loosdrecht.

Hooi peilen
De Historische Kring Loosdrecht bouwde een mini-hooiberg op het terrein om uitleg te geven over brandbestrijding vroeger en in het bijzonder hooi peilen. ,,Als het hooi vroeger nog wat nat was na het binnen halen, was de kans groot dat het hooi ging broeien. Dan kon het gaan branden en als het eenmaal brandde, dan was er vaak geen houden aan”, vertelt Arie de Kloet, voormalig brandweerman en lid van de Historische Kring. Met een peilijzer met thermometer werd het hooi dan gepeild om te kijken hoe warm het was en zo kon toentertijd de brandweer nog op tijd gealarmeerd worden.

Laatste hooibergbrand voor de brandweer Loosdrecht op 18 Juli 1983 bij Piet Schipper aan de Oud Loosdrechtsedijk

De hooiberg blijkt vandaag vooral in trek bij jonge bezoekers die het als een speelkasteel zien. Even verderop trekken ook de twee springkussens veel aandacht. Al verslapt die even als er demonstraties zijn op het veld of als de hoogwerker ineens op pad moet voor een melding in Hilversum.

Hoewel de Loosdrechtse Plassen lonken met het warme weer valt het bezoekersaantal niet tegen. Het is wel even anticiperen op het mooie weer blijkt. Een tafel met miniatuur brandweerauto’s wordt al snel leeg geruimd als blijkt dat de tere miniaturen smelten in de brandende zon. Ook de bezoekers lopen al snel rond met rode konen van de warmte. Voor Brandweer Loosdrecht het sein om het aangekondigde waterspektakel eerder te laten starten. Wat verkoeling op een warme, maar geslaagde open dag.