KinderBeestFeest met loeiende sirenes naar Artis

HUIZEN – Met loeiende sirenes aan in een echte brandweerauto of ambulance op pad naar Artis. Vrijdagmiddag vertrok een colonne hulpverleningsvoertuigen met kinderen en hun families vanaf het terrein van revalidatiecentrum De Trappenberg in Huizen naar Amsterdam. Een avondje genieten en even niet stilstaan bij je (chronische) ziekte of handicap. Dat is het doel van het KinderBeestFeest dat dit jaar voor de twintigste keer werd georganiseerd.

Versierde tankautospuit
Onder andere brandweer Weesp, Almere en Lelystad leverden een tankautospuit voor de tocht vanaf De Trappenberg. De auto’s werden door de enthousiaste bemanning versierd om de kinderen een warm welkom te geven. Vanaf diverse locaties in het land, ziekenhuizen en instellingen, rijden colonnes onder begeleiding van motoragenten naar Artis. Kinderen rijden mee in hulpverleningsvoertuigen en touringcars. Het gaat in totaal om 5000 kinderen en hun naasten die een avond aangeboden krijgen.

Massale aanmeldingen
De instellingen kiezen uiteindelijk wie mee kunnen rijden en om de colonnes niet te lang te laten worden wordt er gekozen om ook met touringcars te rijden. Dat betekende wel dat dit jaar Brandweer Loosdrecht teleurgesteld werd. Twee vrijwilligers hadden een tankautospuit en vrije dag geregeld, maar omdat de aanmeldingen van hulpverleners zo massaal waren kon de auto van Loosdrecht niet meerijden.

‘Machtig mooi’
Vanuit ‘t Gooi reed wel ambulanceverpleegkundige Debby Varekamp mee. Zij startte de route bij het AMC als pendeldienst. “Dit jaar halen en brengen we kinderen die afhankelijk zijn van een rolstoel.” Zij meldde zich, met twee andere collega’s, aan voor het KinderBeestFeest. “Ik kende het initiatief wel, maar eerder werkte ik niet op de ambulance en dus kon ik niet meerijden. Vorig jaar wel en toen heb ik me meteen ingeschreven. Je doet mee op persoonlijke titel en het kost je vrije uren, maar is machtig mooi om voor die kinderen te kunnen doen.” Haar werkgever stelde de ambulance beschikbaar.

Logistieke operatie
Het KinderBeestFeest viert het 20-jarig jubileum maar het eerste initiatief werd in 1996 genomen door een dierenverzorger van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Hij organiseerde een jaarlijkse avond voor chronisch zieke kinderen in de dierentuin onder de noemer Dreamnight at the Zoo. In 2000 werd in Amsterdam het initiatief genomen door dierenverzorgers in Artis.Om zoveel mogelijk kinderen de avond van hun leven te geven werd contact gezocht met hulpdiensten die voor het ludieke vervoer zorgen en een behoorlijke logistieke operatie opzetten. Dit jaar reden uit het hele land zo’n 350 voertuigen mee, begeleid door politiemotoren.

TEKST : Linda Blok / TekstBlok