Doneeractie voor restauratie brandweeroldtimer

HILVERSUM – De vrijwilligers die de oldtimer autoladder van Brandweer Hilversum restaureren zijn op zoek naar sponsoren. Met een doneeractie hopen ze een groot deel van de benodigde 10.000 euro binnen te halen.

tekst : Linda Blok / TekstBlok

Het geld gaat gebruikt worden om de autoladder uit 1962 weer in goede staat te krijgen om in de toekomst mee te doen aan evenementen, rondritten en open dagen. ,,Met name het plaatwerk is in slechte staat”, vertelt Björn Leek. De 32-jarige brandweerman leidt, samen met enkele andere (ex-)brandweermannen, het restauratieproject. Eerder namen zij al de Ford autoladder 11 onder handen die nu een prominente plek inneemt in de kazerne aan de Kamerling Onnesweg.

Bjorn Leek achter het stuur van de autoladder

Restauratiemeters
Samen met oud-brandweerman Jan Scheele werden de eerste restauratiemeters al gemaakt. Waar ze in april bij aankomst bij de kazerne nog de brandweerauto van de oplegger moesten duwen, start deze nu weer. Maar het plaatwerk (rotte delen vervangen en het geheel opnieuw in de lak zetten) gaat een behoorlijke klus worden. De restauratie is een privéproject van de brandweermannen en dus hopen zij op donaties om de klus te gaan klaren. Ook sponsoring in natura is welkom. ,,Handjes om te klussen, maar ook autospuiters die het plaatwerk onder handen willen nemen mogen contact opnemen”, aldus Leek.

Brandweerfanaat
De twee brandweermannen beheren samen een groot deel van de Hilversumse brandweerhistorie: het fotoarchief, de museumhoek bij de entree van de kazerne en de twee oldtimers. De autoladder 11 namen Scheele en Leek al eerder samen onder handen, die klus duurde drie jaar. De hobby komt voort uit een grote liefde voor de brandweer en alles wat daarbij hoort. ,,Als klein mannetje was ik al gek van de brandweer. Ik ging miniaturen sparen en andere spullen, werk nu bij de brandweer en inmiddels is het wel wat uit de hand gelopen met deze twee oldtimers als project”, vertelt een enthousiaste Leek. De donatieactie loopt nu al een paar dagen en inmiddels is bijna 300 euro opgehaald.

 

De liefhebbers en geïnteresseerde die de reeds gerestaureerde Ford autoladder 11 in het echt willen zien zijn welkom tijdens de open dag van de Brandweer Loosdrecht 29 juni.

De reeds gerestaureerde Ford autoladder 11 populair bij evenementen