Brandweermannen van trap gevallen bij oefening

ANKEVEEN – “Kijken of alles werkt en meteen ervaren hoe het eraan toe zou gaan”, dat is volgens Wim van ter Meij de reden om mee te doen aan de brandweeroefening die dinsdagavond plaatsvond in zijn partycentrum De Drie Dorpen in Ankeveen. Oefenen voor het echte werk daar ging het ook om voor de brandweer.

De brandweerposten ‘s-Graveland, Loosdrecht, Nederhorst den Berg, Bussum en de afdeling Logistiek & Ondersteuning kwamen naar de Cannenburgerweg. Ook deden een Officier van Dienst in opleiding, medewerkers van de meldkamer en de EHBO ‘s-Graveland mee. Er werd geoefend met een scenario van een zeer grote brand, een hulpverlening en diverse slachtoffers, waaronder twee brandweermannen.

Noodprocedure
Vanwege die laatste calamiteit ging de zogenaamde noodprocedure in werking. Ook voor de brandweer en de meldkamer een goede oefening. In dit scenario ‘vielen’ twee Loosdrechtse brandweermannen van de trap waardoor automatisch in één klap hun ploeg buiten dienst werd gesteld. Bij een dergelijke procedure wordt ook een extra tankautospuit gealarmeerd.

Voor alle brandweerlieden ter plaatse betekende het behoorlijk omschakelen en een extra druk: meer te regelen. En de oefening begon al hectisch voor de eerst aankomende brandweerpost ‘s-Graveland. De melding was een keukenbrand, maar aanrijdend bleek dat er ook op de bovenverdieping van het restaurant annex hotel een brand woedde. Ter plaatse kregen de brandweerlieden te maken met een eerste slachtoffer dat buiten op een hek gespiest was. In zijn haast het brandende pand te ontvluchten was hij vast komen te zitten. Kortom: snel schakelen voor de aanwezige brandweermensen. En opschalen om de situatie aan te kunnen.

Schilderijtje
De eigenaar van het pand kon na de ontruiming buiten toekijken hoe zijn plattegrond met vluchtplan in schilderijlijstje van de muur werd gehaald en in de handen van de Officier van Dienst belandde.  “Dat leek ons toen handig en je ziet dat het van pas komt dat je het makkelijk los kunt halen”, lacht Van ter Meij.

Gelukkig voor hem en zijn familie heeft het partycentrum nooit te maken gehad met een dergelijk grote calamiteit. “Maar oefenen is altijd goed, dan weet je meteen weer even of alles werkt.”

Bij de oefening kregen de brandweerposten te maken met het bestrijden van twee branden, redden van meerdere slachtoffers en zelfs een dodelijk slachtoffer; op één van de hotelkamers was een gast stiekem gaan roken en dat veroorzaakte de eerste brand. Dat ‘slachtoffer’ overleefde het niet.De oefening was geslaagd vonden de aanwezigen. “Een leerzame avond. Op deze manier oefenen is altijd goed.” Een scenario voor volgend jaar ligt al klaar, brandweer ‘s-Graveland is alleen nog op zoek naar een goede locatie.

TEKST : LINDA BLOK / TEKSTBLOK