Vliegtuig hangt in boom na crash

HILVERSUM – Een heel groot geluk bij een ongeluk. Zo vat een woordvoerder van de Brandweer Gooi en Vechtstreek het vliegtuigongeluk van maandag op het terrein van de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum samen.

Zo rond 12.50 uur belandde het net opgestegen eenmotorige lesvliegtuig – type Sirius TL 3000 – met daarin twee inzittenden in een boom op het militaire terrein naast Vliegveld Hilversum. Het toestel hing vervolgens zeker op acht meter hoogte. Wel was snel duidelijk dat de de twee inzittenden – instructeur en leerling – oké en aanspreekbaar waren

Anderhalf uur later, na een als vooraf gezien ‘‘ingewikkelde operatie’, wisten de massaal aanwezige hulpdiensten de twee betrokkenen te bevrijden. Eén van hen kon direct naar huis, de tweede is ter controle overgebracht naar het ziekenhuis.

Tijdens de reddingsoperatie was er vanaf de grond continu contact met de inzittenden. ‘Blijf goed stil zitten’, was het belangrijkste advies dat ze kregen. “Ze bleven bewonderenswaardig rustig”, aldus een brandweerwoordvoerder achteraf.

Hij kijkt terug op een inderdaad ingewikkelde, maar tevens zeer geslaagde operatie. Eén uit het boekje. “We oefenen dit soort situaties ook op het oefenterrein bij Crailo. Nu was het voor het echie. Als het dan lukt, is dat kicken.”